+ Meer informatie

Luchtaanvalien op havenstad Famagusta

Troepenconcentratie aan Griekse grens

6 minuten leestijd

FAMAGUSTA, CYPRUS — In een poging om de grootste havenstad van Cyprus in handen te krijgen, zijn de Turkse strijdkrachten vanochtend met vliegtuigen en artillerie een bombardement begonnen op het door de GrieksCyprioten bezette Famagusta. Een correspondent berichtte uit Famagusta dat Turkse straaljagers zeven luchtaanvallen uitvoerden die om 07.42 uur begonnen. Hij vertelde dat de explosies te horen waren in het havengebied dat buiten de oude ommuurde stad ügt.

Om 08.30 uur (Ned. tijd) meldde de Turks-Cypriotische radio dat gepantserde Turkse eenheden Famagusta waren binnengerukt. „De Turkse troepen, zullen, naar verwacht wordt, binnenkort contact kunnen make met de Turks-Cypriotische strijders in de oude stad", aldus de radiouitzending.

Enkele duizenden Turks-Cyprioten hebben in de Turkse enclave van FaFamagusta stand gehouden sinds de Turkse invasie op 20 juli begon. Veel leden van de Grieks-Cypriotische nationale garde hebben zich overgegeven, aldus de radio, en veel anderen vluchten met de rest van de Grieks-Cypriotische burgerbevolking in zuidelijke richting.

LUCHTHAVEN

Volgens het radiostation zoeken de Grieks-Cypriotische burgers hun toevlucht in Lamaca en Limassol aan de zuidkust van het eiland.

Het radiostation meldde verder dat Turkse eenheden de internationale luchthaven van Nicosia, die aan de zuidwestelijke rand van de stad ligt, hebben omsingeld. De radio zei dat „opruimingsacties aan de gang zijn", maar gaf geen verdere bijzonderheden.

De luchthaven, die naar wordt aangenomen een van de belangrijkste doelen van de Turken is, werd verleden maand onder controle van de VN-vredesmacht geplaatst, adat gepantserde Turkse eenheden tot op de grens van het vliegveld waren opgerukt.

Famagusta bestaat uit twee gedeelten. Het heeft een ommuurde oude stad, die dateert uit de tijd van de kruistochten en nu de Turkse sector vormt met een Turkse bevolking van ongeveer 5.000 ziejen. Buiten, de muren ligt de moderne stad, de grootste zeehaven van het eiland en het belangrijkste toeristenoord.

Aangenomen wordt dat de Turkse actie ten doel heeft de zogenaamde Atilla-lijn te vestigen, een van oost naar west lopende lijn die het eiland ruwweg in tweeën deelt. De lijn zou van Famagusta naar Nicosia moeten lopen en vandaar naar Lefca en Kokkina aan de noordwest kust van het eiland.

De Turken hebben op het Cyprusoverleg in Geneve, dat in de nacht van dinsdag op woensdag mislukte geëist dat het eiland in twee federale staten zou worden verdeeld, waarbij de Turks- yprioten het gedeelte ten noorden van de Atilla-lijn moest worden afgestaan.

NEDERLAND

Premier Den Uyl toonde zich bezorgd over de gevolgen van de strijd rond Cyprus voor de jonge democratie in Griekenland. „Ik krijg de indruk dat de democratische ontwikkelingen volledig worden overschaduwd door deze gebeurtenissen". De Nederlandse eerste minister achtte het daarom van zeer groot belang dat er voor het geschil tussen Griekenland en Turkije rond het eiland Cyprus zo snel mogelijk een oplossing komt.

Premier Den Uyl stelde uitdrukkelijk dat Nederland niet sympathiseert met een van de twee partijen. „Nederland komt op voor een goede oplossing in dit geschil", zo zei hij naar aanleiding van vragen over de uitlatingen, die minister Van der Stoel heeft gedaan na zijn bezoek aan de Turkse premier Ecevit op 19 juli. „Van der Stoel toonde toen begrip voor het Turkse standpunt inzake de machtsovername door generaal Sampson op Cyprus. Maar de situatie is nu wel veranderd".

GRIEKENLAND

Griekenland heeft woensdag zijn troepen langs de grens met Turkije versterkt. Ooggetuigen zagen ongeveer 2.000 militairen met pantservoertuigen en artillerie door Alexandroepolis in Noord-Griekenland trekken. De Griekse strijdkrachten langs de grens omvatten al ongeveer 50.000 man. Generaal loannis Davos, de bevelhebber van het daar gelegerde derde legerkorps, hield In de dachten met oud-premiers. De uit Geneve teruggekeerde minister van buitenlandse zaken, George Mavros, bracht verslag uit over de einde van de vredesbesprekingen. De president van Cyprus en tevens leider van de Griekse Cyprioten, Glafcos, Clerides, bevindt zich ook in de Griekse hoofdstad. Hij zei naar Cyprus te willen terugkeren. Alle vluchten naar het eiland zijn echter gestaakt.

VEILIGHEIDSRAAD

Een tweede spoedzitting van de veiligheidsraad over Cyprus, die in de nacht van woensdag op donderdag om ongeveer 01.30 uur (onze tijd) had moeten beginnen, is uitgesteld. De raad komt nu hedenmiddag om 16.00 uur (onze tijd) bijeen. In de eerste spoedzitting die woensdagochtend vroeg plaatsvond had de raad een Britse ontwerp-resolutie aanvaard waarin de strijdende partijen op Cyprus werd gevraagd onmiddellijk alle militaire acties te beëindigen en onverwijld de onderhandelingen te hervatten voor een herstel van de vrede op het eiland.

TURKIJE

„Ik heb helemaal een zuiver geweten. Ik heb tal van toezeggingen gedaan en alles gedaan om de conferentie van Geneve tot een goed einde te brengen". Dit zei woensdagmorgen de Turkse minister van buitenlandse zaken Turan Gunes, op een persconferentie in Geneve ruim negen uur nadat de vredesconferentie over Cyprus op een mislukking was uitgelopen.

De schuld voor het mislukken van de conferentie ligt volgens Gunes helemaal bij de (^riekse regering en bij de Grieks-Cyprische president Glafcos Clerides, die met hun „tactiek van uitstellen en nog eens uitstellen" getracht hebben „Turkije in een internationaal moeilijke situatie" te brengen. Ook de door minister Gallaghan voorgestelde „afkoelingsperiode van 36 uur was zo'n uitstelmanoeuvre geweest omdat, aldus Gunes, uit uitlatingen van de Grieks minister Mavros en Clerides al was gebleken dat Mr. Joseph Luns, secretaris-generaal van de NAVO, hier in gesprek met journalisten kort voor hij presideerde over een spoedbijeenkomst van de NAVO in Brussel. Mr. Luns kwam met een speciaal gecharterd vliegtuig uit Duitsland waar hij met vakantie was. zij ook daarna met een negatief antochtend een conferentie met zijn staf. Hij zou zijn hoofdkwartier hebben verplaatst van Saloniki naar een plaats in Oost-Macedonië.

In Athene waar het rustig was, hield premier Karamanlis besprekingen met zijn ministers en militaire leiders. Ook wisselde hij van gewoord op de Turkse voorstellen zouden komen.

VOORSTELLEN

Minister Gunes bestreed dat zijn regering met haar voorstellen over de toekomstige constitutionele constellatie van Cyprus eerst op het allerlaatste ogenblik was gekomen. De Turkse voorstellen waren, zo zei hij, al bekend geworden in de gevoerde afzonderlijke gesprekken tussen de drie ministers van buitenlandse zaken en in de mededelingen aan de pers. Maar steeds was men van Griekse zijde met ontwijkende antwoorden voor de dag gekomen, aldus Gunes. Hij voegde eraan toe dat hij liever gezien had dat Athene in Geneve eigen grondwetsvoorstellen op tafel had gelegd.

WAARSCHUWING

De Verenigde Staten hebben inmiddels gedreigd met stopzetting van militaire hulp. De Amerikaanse regering heeft Griekenland en Turkije woensdag gewaarschuwd dat zij geen militaire hulp meer van de Verenigde Staten zullen ontvangen wanneer zij een oorlog beginnen. Hernieuwde gevechten zijn op Cyprus uitgebroken. Hier op de joto liggen Turkse soldaten klaar met de vinger aan de trekker van hun machinegeweren om Griekse posities onder t;u«r te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.