+ Meer informatie

PastoraatWijzer

Digitale hulp in het pastorale werk

5 minuten leestijd

‘Ze wordt vergeetachtiger. Hoe houd ik het gesprek gaande? Misschien kan ik een lied met haar zingen?’

Een vraag die je kunt tegenkomen in het pastoraat.
Wat moet je doen en wat moet je niet doen?
Pastoraatwijzer wil daarbij een helpende hand bieden.

Als ouderling, pastoraal medewerker, bezoeker, kerkelijk werker of predikant geef je pastorale aandacht en steun aan mensen in de eigen gemeente, en soms ook daarbuiten. Je wilt graag helpen en je wilt het graag goed doen. Het is niet altijd gemakkelijk om te helpen. Mensen zijn heel verschillend en elke situatie is weer anders. Hoe ga je daarmee om? En hoe kun je mensen het beste helpen? De website en app Pastoraatwijzer wil je hierbij helpen .

Met een enkele klik biedt PastoraatWijzer:

• Suggesties voor Bijbelteksten en liederen in diverse pastorale situaties
• Artikelen, pastorale handreikingen, gesprekstechnieken en boekentips
• Informatie over een groot aantal levensvragen, essentiële levensgebeurtenissen, ziekten en beperkingen, en hoe daarmee om te gaan in het pastoraat (inclusief do’s en don’ts)
• Een sociale kaart en een pastorale helpdesk.

Wat kun je met PastoraatWijzer?

• Voorafgaand aan een bezoek aan een dementerende oudere vrouw/man kort iets nalezen over dementie, en wat belangrijk is in het contact met iemand die dementeert en haar/zijn familie.

• Een geschikte tekst vinden om te bespreken op een avond met ambtsdragers die bezoekwerk doen en tips voor oefenmateriaal. Over gesprekstechnieken bijvoorbeeld. Of over hoe je omgaat met mensen die levensmoe zijn.

• Hoe zat het ook alweer met burn-out en depressie? Had dat iets met elkaar te maken?

• Een training vinden om vragen rond het levenseinde te bespreken met ouderen. • Suggesties vinden voor een Bijbeltekst die je zou kunnen lezen met iemand die eenzaam is of in de rouw of net een kind gekregen heeft.

• Per e-mail een pastorale vraag stellen aan deskundigen van kerkconsult.

• Een organisatie vinden die in uw kerk voorlichting kan geven over verslaving of weet hoe u kunt stimuleren dat mensen met een beperking een goede plek vinden in uw gemeente.

En je vindt er nog veel meer.

Hoezo Pastoraatwijzer?

Nog niet zolang geleden is de naam Pastorwijzer veranderd in Pastoraatwijzer. Dat is heel bewust gedaan. Veel mensen dachten dat je een soort van professional moest zijn om van Pastorwijzer gebruik te kunnen maken. Niets is minder waar. Pastorwijzer was en is voor iedereen die iets in het pastoraat doet of wil doen. Of je nu een (pastoraal) bezoeker bent of dominee, iedereen kan zijn of haar winst doen met PastoraatWijzer. Daarom is de naam veranderd in Pastoraatwijzer. Iedereen die in het pastoraat werkzaam is of wil zijn, kan er wat aan hebben.

Waarom PastoraatWijzer?

Mensen lezen steeds minder van papier. Wanneer je iets wilt weten over consumentenproducten, reisbestemmingen, gezondheid, eten of tuin, dan haal je dat van internet. Wanneer je een Bijbelstudie wilt voorbereiden of iets anders, dan gaan velen eerst googelen. De mens van nu leest dus steeds meer ‘van glas’, zoals dat wel genoemd wordt.

Uitgeverij Boekencentrum speelt op deze verschuiving in door steeds meer inhoud digitaal beschikbaar te stellen. Zo heeft de uitgeverij een website ontwikkeld waar een schat aan informatie te vinden is op het gebied van pastoraat: www.pastoraatwijzer.nl.

De digitale techniek biedt veel voordelen. Zo is het eenvoudig om de informatie regelmatig uit te breiden en te updaten en kunnen er gemakkelijk verbindingen gelegd worden met andere organisaties. Daarnaast kunnen gebruikers van PastoraatWijzer zelf bijdragen aan het verbeteren van de Wijzer, door informatie en suggesties aan te reiken.

Registreer u nu gratis op www.pastoraatwijzer. nl om toegang te krijgen tot de basisfuncties van PastoraatWijzer en een deel van het materiaal. Op deze wijze kun je op een heel eenvoudige manier kennis maken met Pastoraatwijzer. Maar als je meer wilt, dan kun je ook een PastoraatWijzer Plus-abonnement nemen.

Een PastoraatWijzer Plus-abonnement biedt toegang tot al het materiaal en een aantal extra functies:
• Bijbelteksten als favoriet opslaan
• zelf teksten toevoegen
• persoonlijke notities opslaan
• pastorale vragen stellen via e-mail.
Een jaarabonnement op PastoraatWijzer Plus kost € 19,95.
Als u nu een jaarabonnement neemt op PastoraatWijzer Plus dan krijgt u bovendien het boek “Ouderling in de praktijk” cadeau. Zie de recensie van dit boek in de rubriek Profiel op pag 19.

Voordeel voor groepen

Voor kerkenraden en andere groepen hebben wij collectieve abonnementen tegen een voordeeltarief:
• 2-5 licenties à € 14,50
• 6-10 licenties à € 12,50
• >10 licenties à € 10,95
Prijs per licentie per jaar.
10 mensen geeft u zo een jaar lang PastoraatWijzer- Plus voor minder dan 1 euro per persoon per maand.
Ga naar www.pastoraatwijzer.nl en klik op ‘collectief’ om een voordelig collectief abonnement af te sluiten.

Ook voor tablet en smartphone

PastoraatWijzer is ook beschikbaar voor tabet en smartphone, want PastoraatWijzer past zich aan aan het scherm waarop hij wordt geopend, en werkt op tablet en smartphone als een app. Op deze wijze kun je PastoraatWijzer altijd bij je hebben. Nog een voordeel.

Redactie

PastoraatWijzer staat onder redactie van ds. J. van Walsum (predikant van de protestantse gemeente te Alblasserdam), ds. A.C. van der Wekken, predikant van de christelijke gereformeerde kerk De Oase in Dokkum en mw. E. van der Panne (Boekencentrum Uitgevers). PastoraatWijzer is een initiatief van Boekencentrum Uitgevers. Als u meer informative over PastoraatWijzer wilt, dan kun u altijd contact opnemen met Boekcentruem Uitgevers of ondergetekende.

Ds. Van der Wekken is predikant in Dokkum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.