+ Meer informatie

Verkoudheids- en griepvirus zijn niet te bestrijden, maar de symptomen wel

5 minuten leestijd

De oorzaak van typische winterkwalen als verkoudheid en griep is een virus. Dat is een klein eiwitbolletje, nog kleiner dan de onzichtbare bacterie, bijna niet te bestrijden (er zijn een paar uitzonderingen) en in staat om zeer gevaarlijke ziekten over te brengen. De polio-infectie bespraken we reeds; nu een aantal andere, door virussen overgebrachte ziekten.

We beginnen met een "gewone" verkoudheid. De verwekker hiervan is meestal het zogenaamde adeno-virus. Kan men zich met succes wapenen tegen zo'n besmetting? Japanners proberen dat te doen door het dragen van een mondlapje. Een curieus gezicht en een teken van typisch oosters fatsoen ten opzichte van de medemens, maar volgens kenners is alleen volledige afzondering in een iglo of op een onbewoond eiland een effectief wapen tegen deze infectie van de luchtwegen. Wel ligt het voor de hand dat een goede weerstand en het voorkómen van al te grote temperatuurverschillen de kans op infecties, dus ook verkoudheid, kleiner maken. Sommige mensen gaan ook over tot het consumeren van extra vitamines, met name vitamine C of een zogenaamd multivitaminepreparaat. Inderdaad staat het vast dat hierdoor de fysieke weerstand verhoogd wordt en dat is zeker geen gek idee indien de kwaliteit van de voeding of de eetgewoonten te wensen overlaten. Bij een normaal eetpatroon en voldoende gebruik van fruit is dit echter volstrekt overbodig.

Griep
Griep wordt veroorzaakt door het zgn. influenzavirus, nauw verwant aan het mazelenvirus. Een echte griep kenmerkt zich door het plotseling optreden van hoge koorts, vaak met hevige hoofdpiin, uitstralend naar de nek en ledematen, spierpijn, een droge hoest, en vaak een gevoel heel erg ziek te zijn. Hoewel herstel meestal na drie tot vijf dagen optreedt, kunt u zich soms nog wel enkele weken moe en uitgeput voelen. Ook kunnen er complicaties optreden, zoals longontsteking, klachten van hart en bloedvaten en ontregeling van suikerziekte. Hoewel over griep soms geringschattend wordt gesproken, is het toch goed om te weten dat per seizoen ongeveer 10% van alle mensen door griep geveld wordt. In Nederland leidt dit tot 15.000-30.000 ziekenhuisopnames en elk jaar overlijden +- 2200 mensen aan de gevolgen van griep. Reden waarom ik u adviseer om in geval van forse griep niet door te lopen, maar rust te nemen en zo nodig de bekende huismiddelen te gebruiken. Uw drogist heeft wel een aantal probate middelen die de vervelende gevolgen kunnen verhelpen. Bij verstopte neuzen bij voorbeeld geven neusdruppels lucht. Ook kan een fysiologische zoutoplossing de zwelling en vochtafscheiding van de slijmvliezen verminderen, al is het gebruik vaak niet zo aangenaam. Zo'n zoutoplossing kunt u zelf maken: Neem een glas water, voeg daarbij een mespuntje keukenzout en met behulp van een rietje kunt u de neusjes van uw kinderen, of van uzelf, goed spoelen.

Hoest
Bij vaak terugkomende verkoudheden of loopneuzen kan men homeopathische middelen proberen. Tegen een rauwe keel, beginnende keelklachten en een prikkelhoest kunnen zuigtabletten dan wel siropen op codeïnebasis gebruikt worden. Er zijn speciale hoestdrankjes tegen een slijmhoest of hoest waarbij u het gevoel hebt dat het slijm te taai is om opgehoest te worden. Het bekende "stomen" is een methode om een voorhoofdsholte-ontsteking tegen te gaan. Er zijn diverse soorten capsules die bij zo'n stoomgebeuren goede diensten kunnen bewijzen.
Typische anti-griepmiddelen zijn er natuurlijk ook, hoewel nogmaals benadrukt dient te worden, dat alleen de verschijnselen onderdrukt worden. De griep zelf geneest er niet door. Een bekende uitspraak in dezen is:
„Griep duurt normaal zeven dagen, maar met geneesmiddelen maar een week." Vergeet vooral het bekendste middel niet: een paar dagen onder de wol.

Griepprik
Onze overheid heeft de vorming van een Influenza Stichting gestimuleerd. Het doel hiervan is om de vaccinatie tegen influenza bij zogenaamde risicogroepen te promoten. Deze risicogroepen worden gevormd door mensen met:
a. long- en luchtwegafwijkingen;
b. ziekten van hart en bloedvaten;
c. diabetes mellitus;
d. nierziekten;
e. chronische huidinfecties;
f. een verminderde weerstand tegen infecties;
g. mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan. Vanzelfsprekend zijn de elementen die in de discussie rondom andere vaccinaties spelen, ook van toepassing bij deze vaccinatie. De effectiviteit is wisselend: voor jongeren wordt een bescherming van 7090%, voor ouderen echter maar van 30-40% opgegeven.

Coxsackievirus
Dit nogal onbekende virus, waarover een jonge lezeres mij een vraag stelde, kent wel 30 typen, die een scala aan aandoeningen veroorzaken. De bekendste zijn:
a. herpangina: hoge koorts en een pijnlijke keel. De keel is rood en heeft grijze blaasjes die later gaan zweren. Genezing treedt altijd op.
b. ziekte van Bornholm: koorts, hoofdpijn en pijn in de onderzijde van de borstkas en de buik. Hoewel genezing meestal binnen 5 dagen optreedt, komen herinfecties regelmatig voor.
c. hersenvliesontsteking: meestal een heel lichte vorm.

Mazelen
Ook hier heeft besmetting plaats door druppeloverdracht, net als bij de voorgaande drie ziekten; deze besmetting heeft meestal plaats nog voordat de uitslag zichtbaar wordt. Baby's van moeders die mazelen gehad hebben, zijn tot ongeveer 6 maanden na de geboorte immuun. De incubatieperiode bedraagt 10-12 dagen. In het eerste stadium lijkt het alsof het kind verkouden is: een loopneus, zere keel, brandende ogen en hevige hoest. Aan de binnenzijde van de wangen ontstaan de zgn. Koplikse vlekken: witte stippen, omgeven door een rode hof Op de vierde dag begint de uitslag, aanvankelijk achter de oortjes en op het voorhoofd, en vandaar naar beneden, om rond de zevende dag de voeten te bereiken. Nog voordat de uitslag de voeten bereikt, begint het op het gezicht weer te verbleken. Mazelen is een gevaarlijke ziekte. Tot de bekendste complicaties behoren middenoorontsteking, longontsteking en hersenontsteking. Wordt een kind met mazelen steeds zieker of benauwd, dan is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Voor sommige complicaties zal hij een penicillinebehandeling voorschrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.