+ Meer informatie

HCS-belegger heeft geen klagen

Aandeelhouders bezorgd over Savin Corporation

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - „Via deze oplossing zijn uw belangen zo optimaal mogelijk behartigd. We hebben de aandelen als het ware beleend en een optie bedongen dat we die dingen terug kunnen kopen voor minder rente, mèt aftrek van dividend". Met die bewoordingen pareerde president-commissaris mr. J. M. H. van Engelshoven van HCS Technology de spaarzame kritiek die directie en commissarissen van het automatiseringsfonds gisteren tijdens de buitengewone vergadering in Amsterdam te verwerken kregen.

Centraal tijdens de bijeenkomst stond de drastische herstructurering van HCS die directeur dr. ir. L. J. M. Nelissen op 17 januari aankondigde. Sommige aandeelhouders meenden dat de banken uiteindelijk als winnaars uit de bus zijn gekomen. Van Engelshoven boorde alle aantijgingen in die richting de grond in. „Het klopt inderdaad dat ik hier door de heer Nelissen -topman van huisbankier ABN AMRO- voor ben gevraagd. Maar ik heb hem toen wel gezegd dat ik de belangen van de 3000 werknemers en de aandeelhouders voorop zou stellen. En dat er dan misschien uiteindelijk ook nog iets voor de banken zou overblijven".

Geen andere keuze

Volgens de president-commissaris had HCS eind vorig jaar geen andere keuze. „We zaten dik in de schulden. Door de televisie-uitzending van RTL4 op 31 december hadden we geen tijd meer om een oplossing te vinden. Met dit plan hebben we kunnen voorkomen dat het kaartenhuis in elkaar zakte".

Kern van het op 17 januari gepresenteerde plan vormt HCS Beheer, waarin de bedrijfsonderdelen zijn ondergebracht waarmee Van Engelshoven en de zijnen verder willen gaan. Het beursfonds HCS Technology krijgt een belang van 40 procent in HCS Beheer, de banken, onder aanvoering van ABN AMRO en Crédit Lyonnais Bank Nederland, de resterende 60 procent. Savin, Indigo, HCS Engineering en HCS Telecom vallen volgens de nieuwe opzet direct onder HCS Technology. HCS Beheer is verder voor 50 procent eigenaar van kopieerapparaten-distributeur Infotec. Een tweede bankenconsortium heeft de andere helft van Infotec in handen.

Van Engelshoven -door de aanwezige aandeelhouders veelvuldig geroemd om zijn kwaliteiten, hij is onder meer oud-bestuurder van de Koninklijke/Shell Groep- meende dat sanering de enige weg was om HCS weer winst te laten maken. Het dividendperspectief heeft volgens de president nog „Eurotunnel-achtige vormen, maar er is verbinding".

Molensteen

Aandeelhouders waren duidelijk bezorgd over de situatie bij Savin Corporation, het Amerikaanse bedrijf dat zich bezighoudt met de distributie van kleuren-kopieermachines. HCS heeft een belang van ongeveer 50 procent in Savin.

Savin hangt HCS Technology volgens aandeelhouder/commissionair J. Brink nog steeds als een molensteen om de nek. In totaal heeft HCS een „exposure" van ongeveer 150 miljoen gulden ten aanzien van Savin, dat voor ƒ 62,5 miljoen bij HCS in de boeken staat.

Savin heeft het volgens directeur Nelissen nog steeds moeilijk. „De afslankingsoperatie ligt op schema. Zo is het aantal werknemers inmiddels verminderd van 1600 tot 1000. De herstructurering wordt echter achterhaald door de recessie. Savin koopt in in yens. Door de huidige koersverhouding tussen de dollar en de yen worden de marges volledig teniet gedaan". Savin is volgens Nelissen in gesprek met een koper. Meer valt daarover volgens de directeur momenteel niet te melden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.