+ Meer informatie

Een kerktoren met twee wezens

1 minuut leestijd

In de 15e eeuw kreeg Scherpenzeel zijn gotische pseudo-basiliek, die na de hervorming in het bezit kwam van de aanhangers der "nije leere". Het is het enige kerkgebouw in Gelderland met een zogenaamde Utrechtse toren. Dit type toren vinden we verder in Soest en in Amerongen.
Door oorlogshandelingen zijn er in de jaren 1940-1945 veel kerken -met hun torens- verwoest en beschadigd. Bekende voorbeelden zijn de St. Laurenskerk in Rotterdam, de Eusebiuskerk in Arnhem en de Cunerakerk in Rhenen. Niet altijd was direct oorlogsgeweld de oorzaak van de verwoesting, want de toren van de kerk van Scherpenzeel werd moedwillig door de Duitsers opgeblazen op 22 april 1945. De kerk bleef gelukkig grotendeels gespaard. Met de herbouw van deze prachtige toren werd meteen een travee -dat is een vak tussen twee pijlers in een kerk- westelijker van de kerk gebouwd. Dat ging nu in één moeite door!
Als we de gedenksteen mogen geloven, staat er nu een toren die tot april 1945 zijn eerste wezen liet zien, en na de herbouw zien we dan zijn tweede wezen. We hebben nooit geweten dat een bouwwerk een wezen bezat, maar een mens is nooit te oud om te leren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.