+ Meer informatie

Vonderlijk .ebeuren (1)

2 minuten leestijd

Ondanks de bezuinigingsdebatten ie dag in de Tweede kamer arriveert rs. G. van Leijenhorst, viceoorzitter van de CDA-fractie, precies tijd om zijn partijgenoten in het rabantse Fijnaart toe te spreken, ijn gehoor bestaat die avond uit 25' lannen en 5 vrouwen, die overwegend :hterin het zaaltje hebben laatsgenomen. Hier en daar hangen srkiezingsbiljetten waarop ithousiaste trimmers duidelijk lijken ! maken dat het CDA ook op de jeugd lag rekenen. Dat laatste wordt /erigens door de opkomst ïlogenstraft: geen der aanwezigen is ) te oordelen jonger dan 25, aan jertigplussers daarentegen geen ibrek. Waarom de jeugd het die avond laat 'weten, blijft trouwens een raadsel ant Van Leijenhorst behoort bepaald et tot de slechtste sprekers die het DA te' bieden heeft. Van zijn notities laakt hij slechts af en toe gebruik en at hij te vertellen heeft, valt zeker et aan te merken als goedkope irtijpropaganda. Zo zet hij de rhtergronden uiteen van de aderwet specifiek welzijn, waarover ! laatste weken in Den Haag hevig iruzied is. Een oiiderwerp — helaas • waarvoor slechts weinigen zich teresseren. Toch weet Van Mjenhorst de zaal hiermee te boeien, ij legt uit dat het niet alleen gaat om aanval op de confessionele slzijnsinstellingen. ,,Alsweopdit punt door de knieën gaan, zullen PvdA en WD straks ook de vrijheid van onderwijs ter discussie stellen", waarschuwt hij.

Van Leijenhorst vindt dat zijn fractie en ook de CDA-bewindslieden terecht het been stijf gehouden hebben omdat, zoals hij zegt, het gaat om een wezenlijk belang. Terloop.s onthult hij dat het conflict over de , kaderwet bijna tot een kabinetscrisis heeft geleid en kondigt aan dat het CDA zich al even hard zal opstellen als andere partijen het ooit mochten wagen om de handen uit te steken naar het christelijk onderwijs.

Vooral D'66 moet goed in de gaten gehouden worden. „Ik zou iedereen willen waarschuwen voor deze partij", betoogt hij.

Over de keuze tussen PvdA en VVD kan hij kort zijn. ,,Aan dat spelletje doe ik niet mee. Het CDA neemt een geheel eigen positie in". Dolend op de jongste liefdesverklaring van zijn fractiegenoot Jan Nico Scholten aan het adres van de socialisten, voegt hij eraan toe, de hunkering van sommigen in het CDA voor de PvdA niet te begrijpen. „Wij moeten ons onafhankelijk aan de kiezers presenteren", besluit hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.