Vakantiegidsen 1996: volop keus in reizen en woningen
Een curry is een geurige kruidenmelange die wordt gebruikt in de traditionele Indiase kerriegerechten. Er bestaan vele verschillende recepten voor curry. Sommige mengsels bestaan zelfs uit meer dan twintig kruiden. De ingrediƫnten zijn altijd vers, worden droog geroosterd en daarna met elkaar fijngestampt of vermalen. Het basismengsel bevat koriander, komijn, kardemom, kaneel of kassie, peper, kruidnagel en vaak kurkuma, dat voor de gele kleur zorgt. Kip met rijst is een veelzijdige combinatie die het goed doet met vrijwel alle soorten curry's. Of u nu van mild, heet of nog heter houdt. In het Westen neemt men echter vaak niet de tijd om zelf een curry te maken. Het kant-en-klare kerriepoeder is immers in de winkel te koop. Voor een milde start gebruikt u 1 theelepel kerriepoeder Houdt u van heter, voeg dan meer toe. In de Spaanse keuken, waaruit het tweede recept afkomstig is, wordt safraan gebruikt om rijst geel te maken. Safraan is vrij duur, daarom is het hier vervangen door kurkuma.
Kip met Indiase curryrijst
Voor 4 personen:
50 g boter of margarine, 1 flinke schoongemaakte winterpeen
2 uien, teentje(s) knoflook, 330 g Amerikaanse langkorrelrijst
1 a 2 theel. kerriepoeder. Va theel. versgemalen witte peper
6 dl kippebouillon, 2 theel. verse peterselie
1 eetl. citroensap, 2 eetl. zonnebloemolie, 500 g kipfilet
Rasp de wortel en snipper de uien. Smelt de boter in een ruime pan en bak hierin de worteltjes en de uien in ca. 3 minuten goudbruin. De knoflook pellen en boven de pan uitpersen. Voeg de ongekookte rijst toe en bak deze enkele minuten mee. Giet vervolgens de kippebouillon erbij, voeg de peper en het kerriepoeder toe en laat de rijst op een zacht vuur in 20 minuten gaar worden. Verhit intussen de olie in een koekepan en bak de kipfilets hierin aan beide kanten bruin. Voeg, als al het vocht door de rijst is opgenomen, het citroensap en de peterselie toe. Dien de curry-rijst samen met de kip op. Lekker met een frisse salade.
Kip met gele rijst
Voor vier personen:
1 Vs kg kip (in stukken gesneden) 3 eetl. plantaardige olie, 2 fijngehakte uien
2 teentjes knoflook, 1 blik tomaten (uitlekgew. 450 g)
3 dl kippebouillon (blokje), 200 g Amerikaanse langkorrelrijst
1 klein laurierblad, % theel. zout, % theel. gemalen komijn
Ve theel. gemalen kurkuma, 1 groene paprika in ringen
Bestrooi de stukjes kip met zout en peper. Verhit de olie en bak de kip aan alle kanten even aan tot deze goudbruin van kleur is. Giet het overtollige vet af, maar zorg dat er 1 eetlepel overblijft. Bak de fijngesneden uien en de uitgeperste teentjes knoflook hierin tot de uien zacht zijn. Voeg het tomatensap en 1V? dl kippebouillon toe. Dek de pan af en laat het mengsel 15 min. zachtjes sudderen. Voeg de rijst, de resterende bouillon, de in stukjes gesneden tomaten, de paprikaringen en de kruiden toe en laat het mengsel aan de kook komen. Doe het deksel op de pan en laat de rijst op een laag vuur sudderen (af en toe roeren) tot al het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Haal het laurierblad uit de pan en maak de rijst even los met een vork. i< />
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 januari 1996
Terdege | 80 Pagina's