+ Meer informatie

R'dam moet woonruimteverordening bijschaven

Volgens rechter gaat claimrecht te ver

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Enkele artikelen in de woonruimteverordening moet de gemeente Rotterdam bijschaven. Volgens een uitspraak van de president van de Rotterdamse rechtbank woensdag in kort geding gaat met name het zogenaamde claimrecht van de gemeente te ver, waardoor de gemeente in strijd komt met de woonruimtewet van 1947.

Volgens het claimrecht moeten alle leegkomende woningen bij de gemeente worden gemeld, waarna de gemeentelijke dienst. woonruimtezaken hiervan de helft had kunnen toewijzen aan urgent-woningzoekenden. Rechtbankpresident mr. F. J. M. Nivard vindt dat het college van B en W van de Maasstad ook teveel invloed heeft op het feit of een kandidaat voor een woning draagkrachtig genoeg is voor de woonlasten daarvan. De verhouding woonlasteninkomen wordt in de Rotterdamse regeling aan B en W overgelaten. Dit acht mr. Nivard in strijd met de woonruimtewet.

IDe grote beleggers die het kort geding tegen de gemeente hebben aangespannen, kregen van mr. Nivard ook voor een groot deel gelijk. De woonruimteverordening, die oorspronkelijk was opgezet om de verkoop van goedkope huurwoningen tegen te gaan, is op dit punt volgens de rechtbank-president in strijd met het internationale verdrag van New York inzake burgerrechten en politieke rechten. Een van de artikelen van dit verdrag verbiedt onder andere discriminatie op grond van eigendom.

Discriminatie

De minder gunstige behandeling voor eigenaren dan voor niet-eigenaren, die uit de Rotterdamse verordening blijkt, is volgens mr. Nivard niet anders te interpreteren dan discriminatie op grond van eigendom.

Volgens de gemeente zijn het claimrecht en de meldingsplicht voldoende bij te slijpen, bijvoorbeeld in de gemeenteraadsvergadering van komende donderdag. Het verdrag van New York blijft echter staan en de uitverkoop van goedkope woningen kan daardoor volgens de gemeente dan ook doorgaan. Rotterdam ziet deze uitspraak als.een verlies dat ook voor andere steden gevolgen heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.