+ Meer informatie

Moboetoe denkt aan te blijven

1 minuut leestijd

PARIJS/KINSJASA (AP) - De Zaïrese president, Moboetoe Sese Seko, heeft in een gisteren gepubliceerd interview gezegd aan de macht te blijven en impliciet gedreigd de nieuwe premier te ontslaan.

In het vraaggesprek met de linkse Franse krant Liberation zei de 66-jarige Zaïrese leider: „Als mijn volk mij wil en ik nog steeds in goede gezondheid verkeer, blijf ik president. Ik zal er in ieder geval voor vechten". In de hoofdstad Kinsjasa leek gisteren de noodtoestand te zijn afgekondigd. Tanks en pantservoertuigen namen sleutelposities in en het leger en de nationale garde patrouilleerden in de straten.

Het gerucht deed de ronde dat militairen en ambtenaren in een demonstratie verhoging van hun wedde zouden eisen. De autoriteiten hebben beloofd het gemiddelde loon van honderdduizend Zaïre per maand —genoeg om zes stukken zeep van te kopen— te verhogen tot anderhalf miljoen. Het bleef onduidelijk waar dat geld vandaan moet komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.