+ Meer informatie

Maaltijden uit één pan

4 minuten leestijd

Veel gasten
Eenpansmaaltijden zijn heel geschikt om te serveren als u veel gasten hebt (al zal het gerecht dan soms in twee pannen opgediend moeten worden ). Vaak is het een kwestie van het aantal ingrediënten verdubbelen (of de juiste hoeveelheid berekenen aan de hand van het te verwachten aantal eters). Ook als de gasten onverwachts komen is een schotel waarin verschillende ingrediënten zijn verwerkt heel handig. Is niet alles in huis, dan kan men makkelijk een of meer'' onderdelen" weglaten of vervangen door iets wat wèl in de (koel)kast staat. Wat vruchten of een blikje maïs of doperwten geven de maaltijd dan meer volume. Ananas, perzik of appel door chili con carne smaakt bij voorbeeld uitstekend. Te weinig vlees in voorraad voor de onverwachte gasten? Ook dat valt niet op in zo'n " prut", zoals deze gerechten wel eens —geheel onterecht— worden genoemd. Gebruik van bonen, kaas of eieren maakt het eventuele tekort aan eiwit ruimschoots goed. Bovendien smaakt een eenpansmaaltijd vrijwel iedereen. Zorg wel dat het gerecht, als dat van toepassing is, niette scherp gekruid is; daar houdt niet ieder van. Eventueel kan een (pittige) saus apart geserveerd worden.

Als het buiten stormt en regent, krijg je zin in een stevige eenpansmaaltijd! De hoeveelheden zijn voor zes personen.

Linzen met macaroni en rookworst
400 g linzen, 1 ui.
2 kruidnagels
1 laurierblad, 150 gkleingesneden soepgroente
4 soepbenen, 1 theel. zout, snufje witte peper
200 g macaroni, 2 eetl. tomatenpuree
4 theel. zout, Vi theel. peper
V2 theel. gedroogde marjolein
V2 theel. gedroogde tijm, 2 rookworsten a 250 g
Per portie ca. 2330 kJ/555 kcal. Week de linzen gedurende 12 uur in een ruime hoeveelheid koud water. Maak de ui schoon en besteek hem met de kruidnagels en het laurierblad. Breng de linzen met het weekwater, soepgroente, ui. soepbenen, zout en peper aan de kook. Draai het vuur laag en laat alles met een deksel op de pan 1 uur zachtjes koken. Kook de macaroni in een ruime hoeveelheid water in ca. 10 minuten gaar. Laat de macaroni uitlekken. Verwijder de benen en de ui uit de pan met linzen. Voeg de tomatenpuree, het zout, de peper en de kruiden aan de linzen toe. Leg de rookworsten op het gerecht en laat alles nog 15 minuten doorkoken. Snijd de worsten voor het serveren in dikke plakken en vermeng ze samen met de gare macaroni met de linzen. Laat alles door en door warm worden.

Rijstschotel met varkensvlees
500 g speklapjes, 1 ui, 1 bouillon
150 g rijst, 2 eetl. olie, 1 eetl. bloem
mespuntje zwarte peper, 1 theel. zout
2 zachtzure appels, 350 g diepvriesdoperwtjes
3 eetl. fijngehakte bieslook
Per portie ca. 2520 kJ/600 kcal. Snijd het vlees in niet al te kleine blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Verwarm de bouillon. Was de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat hem goed uitlekken. Verhit de olie in een grote pan. Wentel de vleesblokjes door de bloem en bak ze in de olie aan alle kanten mooi bruin. Laat de ui even meebakken en voeg daarna de rijst, de peper, het zout en de warme bouillon aan het vlees toe. Laat alles met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Schil de appels, maak er partjes van, verwijder de klokhuizen, verdeel ze in stukjes en voeg deze met de doperwtjes bij de rijst. Roer alles dooreen en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Bestrooi voor het serveren met bieslook. Tip: In plaats van met appel en doperwtjes kan deze schotel ook met stukjes tomaat en reepjes paprika worden bereid.

Aardappel-spekschotel met gedroogde appeltjes
250 g gedroogde appeltjes, 2 eetl. boter
2 eetl. suiker, 500 g zuurkoolspek
500 g aardappelen
1 kleine theel. zout, 1 dl water
Per portie ca. 3065 kJ/730 kcal. Week de gedroogde appeltjes 12 uur in een ruime hoeveelheid koud water. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de suiker toe en karamelliseer deze onder voortdurend roeren. Voeg de appeltjes met het weekwater en het spek bij de karamel en laat alles met een deksel op de pan 1 uur zachtjes koken op een laag vuur. Controleer af en toe of er nog voldoende vloeistof in de pan is; zo niet, voeg dan wat water toe. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukjes van gelijke grootte. Voeg de aardappelen met het zout en het water aan de appeltjes toe en laat alles nog 25 minuten doorkoken. Neem het spek uit de pan, maak er zes dikke plakken van en leg deze op het gerecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.