+ Meer informatie

Bruto Nationaal Produkt per hoofd van de bevolking in 1990 in dollars

1 minuut leestijd

12.110 14.070 13.480 hervormingsplan in bovenvermelde richting achter de hand heeft. Geld alleen is geen afdoende antwoord op de diepe crisis, zo valt te beluisteren in kringen van de G-7. De Sowjet-Unie moet zelf bewijzen dat serieus wordt gewerkt aan aanpassingen. Pas dan kan stapsgewijs een proces van steunverlening op gang komen. 9.860 12.960 14.760 16.110

De Sowjet-leider moet manoeuvreren tussen Scylla en Charybdis. Enerzijds eist het Westen een radicale aanpak tot democratisering van de politiek en liberalisering van de economie, anderzijds voert hij in het binnenland een voortdurend gevecht tegen degenen die vrezen dat hij het socialistische pad verlaat en de communistische idealen verkwanselt. De G-7 biedt de Sowjet-Unie naar verwachting aan geassocieerd lid te worden van het IMF. Moskou zou daarmee de beschikking kunnen krijgen over de deskundigheid van die instelling. Het Fonds oefent dan tevens een zeker toezicht uit. Het valt evenwel te betwijfelen of het Kremlin een dergelijke 'inmenging' aanvaardt. In Oslo verklaarde Gorbatsjov onlangs dat hij geen voorwaarden van buitenstaanders zal accepteren. Maar misschien dwingen de uiterst beroerde omstandigheden tot concessies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.