+ Meer informatie

Alle federale troepen verlaten Slovenië

Kroatië zal wellicht ook terugtrekking eisen

2 minuten leestijd

BELGRADO (AP) - Het Joegoslavische staatspresidium heeft gisteren besloten alle federale troepen uit de republiek Slovenië binnen drie maanden terug te trekken. De Servische afgevaardigde in het acht leden tellende presidium, Borislav Jovic, zei voor Belgrado Televisie dat de terugtrekking onmiddellijk zal beginnen.

Uit een officiële verklaring van het presidium bleek dat de Kroatische afgevaardigde in het collectieve presidentschap. Stipe Mesic, tegen het besluit had gestemd. De afgevaardigde van Bosnië-Hercegovina onthield zijn stem.

Terwijl de onverwachte beslissing de spanningen in Slovenië kennelijlc deed verminderen, kan deze de woede opwekken van de Kroaten, die ook willen dat het leger hun grondgebied verlaat. Kroatische functionarissen zeiden voorafgaand aan de bijeenkomst dat ze ook een terugtrekking van het leger van hun grondgebied zouden eisen als het leger besluit zich uit Slovenië terug te trekken. In de verklaring van het presidium werd

In het kamp verblijven zo'n 800 soldaten. Sinds 10 juli worden zij met mortieren, granaten en geweren bestookt door de ingegraven Tamil-tijgers

Volgens het persbureau -leger noch rebellen laten zich uit over de strijd- zou een 2000 man sterke ontzettingsmacht het belegerde kamp woensdag tot op enkele kilometers genaderd zijn. ' gezegd dat uit Slovenië teruggetrokken troepen gestationeerd zullen worden in Bosnië en Servië.

Grenscontrole

Het federale ministerie van defensie verklaarde gisteren dat Slovenië de controle over zijn grenzen met Italië, Australië en Hongarije nog niet overgedragen had conform het akkoord. Het leger zei dat Slovenië en Kroatië in strijd met een bestandsovereenkomst bases van het federale leger geblokkeerd houden. De Sloveense autoriteiten hebben het water en de elektriciteit van sommige bases afgesloten omdat de federale autoriteiten weigeren de luchthavens in de republiek te openen.

Gisteren kwamen er weer meldingen binnen van gewelddadigheden in Kroatië. Volgens een radiobericht werd een boer in Glina doodgeschoten.

In Bonn had de Kroatische president, Franjo Tudjman, gisteren een ontmoeting met de Duitse bondskanselier. Helmut Kohl, en minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher. Een bron bij het ministerie van fmanciën zaken zei dat de gesprekken tussen Tudjman, Kohl en Genscher opgevat kunnen worden als een zet in de richting van de Duitse erkenning van de onafhankelijkheid van Kroatië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.