+ Meer informatie

Sombere jaarwisseling voor Koeweiti's

„We dachten dat er na de Golfoorlog meer openheid zou zijn..."

3 minuten leestijd

KOEWEIT-STAD - De prijs van een liter whisky steeg deze week op de zwarte markt met bijna 150 procent, zoals altijd kort voor de jaarwisseling. De regering heeft echter alle officiële nieuwjaarsfestiviteiten afgezegd in verband met het feit dat er nog altijd meer dan 1000 Koeweiti's vastzitten in Irak en veel Koeweiti's hebben ook niet het gevoel dat er in het nieuwe jaar veel te vieren zal zijn.

Een klein jaar na de Golfoorlog heerst er een sombere sfeer in Koeweit. De Koeweiti's kunnen niet precies zeggen hoe dat komt, maar ze weten wel dat het ondoelmatige handelen van de regering, de stijgende misdaad en vooral het feit dat van de belofte van een „nieuw" Koeweit nog niet veel is terechtgekomen, er iets mee te maken hebben.

De emir van Koeweit, sjeik Jaber al-Ahmed alSabah, heeft verkiezingen uitgeschreven voor oktober 1992 en eerder deze maand werd de eerste officiële politieke partij opgericht, het Koeweits Democratisch Forum. Vrouwen hebben echter nog altijd geen stemrecht en van echte politieke vrijheid is geen sprake.

In de winkels is alles te krijgen, van leren bankstellen uit Zweden tot plastic kerstmannetjes en de klanten hebben zakken vol geld. De regering heeft de in de Golfoorlog niet doorbetaalde salarissen met terugwerkende kracht uitbetaald en de burgers hun eventuele schulden kwijtgescholden. Onlangs wandelde een man een showroom van General Motors binnen en kocht vier auto's: een voor hemzelf, een voor zijn vrouw, een voor in het weekeinde en een als reserve mocht een van de andere drie auto's stuk gaan.

Frustratie

Veel Koeweiti's smijten met geld, maar ze lijken dat vooral te doen om hun somberheid te compenseren. „De invasie heeft deze samenleving flink door elkaar geschud", zegt de psycholoog Jasim Hajia. „Zoveel mensen worstelen met verdriet, frustratie en woede. Ze ervaren een groot gevoel van verlies. De mensen rekenden erop dat alles zou veranderen, ze verwachtten lente en bloemen aan het eind van de tunnel".

Op 14 december bleek nog weer eens dat de oorlog niet voor veel verandering heeft gezorgd, toen professor Abdel Latif al-Mahmoud van de Bahreinse universiteit op het vliegveld van Bahrein werd gearresteerd nadat hij in een toespraak voor een organisatie van oud-studenten van de Universiteit van Koeweit het gebrek aan democratie in de Golfregio en het nepotisme van de Koeweitse regering had gehekeld.

Kopieën van zijn toespraak vinden gretig aftrek in Koeweit. „We dachten dat er na de Golfoorlog meer openheid zou zijn en dat de mensen over een aantal zaken zouden kunnen praten. Maar het is duidelijk dat er niets is veranderd en dat niemand iets heeft geleerd", zegt Abdullah Tawil, voorzitter van de organisatie van oud-studenten.

De gevangenissen in Koeweit zitten overvol door de recente arrestatie van honderden Irakezen. Palestijnen, Jordaniërs, Soedanezen en Jemenieten, die sinds de Golfoorlog worden behandeld als paria's. Ze werden opgepakt omdat ze geen identiteitspapieren konden laten zien. Volgens een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken,is bij de arrestaties niet gelet op nationaliteit en zijn ook Koeweiters opgepakt.

De arrestaties behoren tot de voorzorgsmaatregelen in verband met de Golf-top, die van 23 tot 25 december wordt gehouden.

Versperringen

Volgens diplomaten is de regering bang voor infiltranten. Na de oorlog is een aantal Iraakse en Iraanse infiltranten opgepakt die waarschijnlijk politieke groeperingen wilden opzetten in Koeweit. Ook in verband met de top zijn overal wegversperringen opgeworpen, waardoor zich voortdurend ellenlange files vormen.

De regering heeft een lange lijst opgesteld van onderwerpen waarover de kranten niet mogen schrijven. Tot die onderwerpen behoren de oppositie, deportaties en de ruzie over de wetgeving betreffende het staatsburgerschap. Ook mag de pers geen kritiek leveren op ministers.

„Niemand weet hoe dit land wordt geregeerd en we kunnen het ons in de kranten ook niet afvragen", zegt de polulaire columnist Ahmed al-Ruba'i. De oppositie heeft geëist dat de censuur wordt opgeheven, zeker nu in februari de verkiezingscampagnes van start gaan.

Mohammed Rumaihi, journalist bij het dagblad Sawt Al-Kuwait, vat de situatie waarin Koeweit na de Golfcrisis terecht is gekomen als volgt samen: „Het land heeft de operatiekamer verlaten, maar begint nu de pijn van de operatie pas goed te voelen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.