+ Meer informatie

Leed

2 minuten leestijd

Tussen al het grote nieuwe van de laatste dagen over demonstrerende boeren en Amerikaanise presidenten, waren er ook een aantel „menselijke" drama's die de aandacht trokken. De moordenaar van het tienjarige Amsterdamse meisje Helene Isaac werd gearresteerd en daarme werd tevens een ander drama opgelost. Als buitenstaander leeft men er weer spoedig aan voorbij, maar welk een leed is er niet in deze gezinnen teweeg gebracht! Hoe diep is de mens gevallen, door de zonde! Kort na elkaar kwamen er een tweetel gevallen voor van moord en zelfmoord van mensen die in concubinaat leefden. Zo leidt de ene zonde tot de andere en komt de mens van kwaad tot erger. In Den Haag bleek een oude vrouw al tien maanden lang dood te zijn, zonder dat iemand dat ontdekt had. Kennelijk was er niemand (geen familieledeni, geen kennissen) die zich om haar bekommerde. Een schrijnend geval van vereenzaming in een grote stad. Maar ook achter het „grote" nieuws zitten allerlei trieste en diep tragische individuele gevallen. Wat zal er in een man als Nixon omgaan? Zo zijn er boerengezinnen, die jarenlang geprobeerd hebben met hard werken en zuinig leven het hoofd boven water te houden, maar er nu geen gat meer in zien. In het straatarme Bangla Desh, waar men enkele jaren geleden getroffen werd door een grote watersnood en een vernietigende burgeroorlog, heeft het water opnieuw toegeslagen. Zo is er veel leed en ellende in de wereld waar wij vaak aan voorbij leven of hoogstens in spectaculaire gevallen op meer of minder sensationale wijze mee gpconfronteerd worden. Toch is het een zaak van naastenliefde en barmhartigheid om de in moeilijkheden verkerende medemens te hulp te komen. Immers: gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Dat gaat verder dan het liberale: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Maar dat gebod van de naastenliefde mag nooit worden losgemaakt van het grote gebod: God lief te hebben boven alles. Want op de bodem aller vragen ligt der wereld zondeschuld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.