+ Meer informatie

Vogels van diverse pluimage

Encyclopedie, veldgids en kalender voor vogelaars

5 minuten leestijd

versmalling buitenvlag bovenbegrenzing van wenkbrauwstreep binnenvlag

teugel voorhoofd kruin culmen oorstreek. bovensnavel benedensnavel

achterhoofd schouder mantel kin armpennen gonys nok staart bovenstaandekveren keel kleine dekveren middelste dekveren borst grote dekveren dulmvleugel grote handdekveren flank buik onderstaartdekveren handpennen S""^ handdekveren dulmvleugel armpennen

kleine dekveren middelste dekveren grote dekveren oksel tertials bovenvleugel ondervleugel Veren, vleugels en een snavel. Aan dit vage signalement beantwoordt elke vogel, illustratie uit •vogeldeterminatie' Door W. H. Smith

Veren, vleugels en een snavel. Aan dit vage signalement beantwoordt elke vogel. Van kanarie tot struisvogel. Ieder vederdier heeft verder z'n (vaak wonderlijke) eigenaardigheden. De een heeft elk jaar last van reiskoorts, de ander blijft zitten waar hij zit. Moet een parad ijsvogelmannetje pronken met opvallend lange en bonte pluimen, de tooi van de satijnvogelman laat zijn vrouw koud. Pas als hij zijn nest versiert met bloemen of bontgekleurde rommel komt hij aan bod. Kortom, de avifauna is een boeiende wereld, waarover ook regelmatig publikaties verschijnen.

Gods bevel op de vierde scheppingsdag klonk kort: „En het gevogelte vermenigvuldige op de aarde!" Hoe Zijn woorden in de praktijk uitpakten, komt in de "Geïllustreerde encyclopedie van de vogels" (uitg. M&P te Weert, 1991; 420 blz.; 99 gulden) slechts flauwtjes tot uitdrukking. De samenstellers moeten zich beperken tot het opsommen van de 9300 vogelsoorten die op de aarde voorkomen. Dat neemt al 48 saaie bladzijden in beslag. Het boek deelt ze keurig in naar familie, met daarbij het verspreidingsgebied en de internationale beschermingsstatus van elke soort. Wie over al deze vogels een grondige beschrijving wenst, zal het standaardwerk van James Lee Peters moeten aanschaffen: "Chöck-list of birds of the world", 6000 bladzijden, gevat in vijftien kloeke delen. U begrijpt, een enkeling kan zich zo"n uitspatting veroorloven.

Gezaghebbend

Een team vogeldeskundigen onder leiding van de vooraanstaande Britse ornitholoog dr. Christopher Perrins stelt nu op een andere wijze meer dan 1200 vogelsoorten aan ons voor. De "Geïllustreerde encyclopedie van de vogels" mag dan geen wetenschappelijk werk en geen ornithologische reisgids zijn, de belangrijkste vertegenwoordigers van het gevleugeld gevogelte, gehuld in een onvoorstelbaar gevarieerde pluimage, wordt nauwkeurig beschreven en afgebeeld in minutieuze tekeningen en schitterende, levensechte kleuren. Het is een even gezaghebbend als fraaie uitgave geworden, evenzeer een kijkboek als een actuele encyclopedie voor de gevorderde vogelkenner èn de hobbyist die graag eens het veld in gaat.

De vogelencyclopedie stop je niet een, twee, drie in je binnenzak. Dat lukt wel met de nieuwe gids van de Baarnse uitgeverij Thieme, "Vogeldeterminatie" (1991; 227 blz.; 52,50 gulden). Het oorspronkelijk Engelse boekje is geen overbodige luxe. Moest je vroeger het antwoord op veel vragen uit lijvige handboeken halen, met dit zakformaatje kun je in de vrije natuur aardig uit de voeten. Ook de beginnende vogelaar, want in de teksten vindt hij allerlei herkenningstips, die hij anders alleen maar te horen krijgt als een kenner hem een keer op sleeptouw neemt. Eenvoudig te determineren soorten, zoals bij voorbeeld ooievaar en ekster, worden niet besproken, omdat ervan wordt uitgegaan dat de lezer deze kent en niet met andere soorten verwart. De auteurs, Alan Harris, Laurens Tucker en Keith Vinicombe, besloten om vooral vogels te kiezen die bij de „gemiddelde vogelaar" dikwijls determinatieproblemen opleveren en alleen die zeldzaamheden te bespreken die gemakkelijk met een gewone soort kunnen worden verward.

Vogelfotografie

De kalender die de Stichting Het Vogeljaar jaarlijks uitbrengt, behoeft nauwelijks introductie. De veertiendaagse vogelkalender van 1992, waarvan inmiddels ook een Franstalige variant bestaat, veroverde in ons land de vierde plaats bij de verkiezing van de beste kalender in Nederland.

De uitgave bevat dertien bladen, aan beide zijden bedrukt in vierkleurenoffset en een schutsblad. De bruikbaarheid is optimaal: een handig formaat (22 x 30 cm), een goed leesbaar kalendarium (beginnend met de zondag), een simpele doch duidelijke lay-out, interessante teksten en een keurig vogelboekje dat men er aan het eind van het jaar aan overhoudt. Dat alles voor slechts vijftien gulden (postrekening 4325 t.n.v. penningmeester Kalenderfonds, Boterbloemstraat 20, 5321RRHedel).

De stichting probeert de vogelfotografie te animeren en meer bekendheid te geven. De kalender houdt je op de hoogte van de prestaties van vaderlandse vogelfotografen als Flip de Nooyer, René van Rossum, Hans Gebuis, Hans Dekkers en een achttal anderen. Het gros van de 25 opnamen werd gemaakt in 1989 en 1990. Een aantal komt uit de oude doos: een roodpootvalk (juni 1982 te Beltrum), een Pallas' Boszanger (oktober 1982, SchoorI) en een notenkraker (november 1985, Katwijk). Ze zijn er echter niet minder fraai om!

Dwaalgasten

"Vogels nieuw in Nederland" (uitg. Zomer & Keuning, Ede, 1990; 144 blz.; 34,90 gulden) beschrijft een veertigtal waarnemingen van vogels die nog niet eerder in ons land zijn gesignaleerd, zoals een witbandzeearend bij Barneveld, een woestijnplevier in Ouddorp en de Siberische boompieper op Texel. Doorsnee-natuurliefhebbers zullen al snel vastlopen in vaktechnische beschrijvingen van kopprofielen en verenkleden, aangevuld met details over tijdstip, plaats en gedrag. Het boek geeft evenwel een aardige kijk in de wereld van de echte vogelfreak. De ware liefhebber krijgt een kick door de ontdekking van een zeldzame soort. Je hoort ze mompelen: „Het is natuurlijk een matkop. waarschijnlijk een wat ouder mannetje dat, zo lijkt het, zojuist heeft gefourageerd".

Het boek over de dwaalgasten verscheen naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Dutch Birding Association (DBA). Van een mini-vereniging van vogelaars werd de DBA een stichting met bijna 2000 begunstigers in binnen- en buitenland. Om hen èn belangstellenden te voorzien van snelle informatie over „leuke" vogelwaarnemingen werd enkele jaren geleden de Dutch Birding-vogellijn in het leven geroepen: 06-320.321.28. Vijftig cent per minuut.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.