+ Meer informatie

IgE

1 minuut leestijd

Personen met een allergische aanleg hebben evengoed een afweersysteem, alleen reageert het afwijkend op verschillende prikkels. Stoffen als huidschilfers, stuifmeel, stof et cetera zetten het afweersysteem aan tot het maken van een speciaal soort afweerstoffen, de zogenaamde IgE-immuunglobulinen. Normaliter zijn deze bij gezonde mensen in kleine hoeveelheden aanwezig, bij allergische personen echter kan deze hoeveelheid flink toenemen. Het vervelende is dat deze 'verkeerde' antistoffen vastzitten op mestcellen, een bepaalde soort afweercel die voorkomt in de huid, de luchtwegen en de neus. Ook in de darmwand komen ze voor. Wanneer er nu een indringer binnenkomt, wordt er een complex gevormd met de 'verkeerde' antilichamen op de mestcel, waarbij de mestcel te gronde gaat. Hierbij komen stoffen vrij, waarvan histamine de belangrijkste is. Histamine is een vervelende stof, die tal van ongewenste uitwerkingen heeft op het gebied waar ze voorkomt. In de neus gaat het slijmvlies zwellen en ontstaat er uittreden van vocht: loopneus. Door prikkeling van het slijmvlies ontstaan er niesbuien die niet te stuiten zijn. In de longen ontstaat er een vernauwing van de luchtwegen, wat benauwdheid tot gevolg heeft. In de darmen kan het te gronde gaan van mestcellen diarree en darmkrampen tot gevolg hebben. Deze hevige allergische reacties

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.