+ Meer informatie

Specialien draaien vanaf maandag zondagsdiensten

Lubbers: LSV reageert te scherp op besluiten

3 minuten leestijd

DEN HAAG/UTRECHT - De eerder deze week aangekondigde acties van de Landelijke Specialisten Vereniging (LSV) beginnen maandag al. De acties zijn gericht tegen tiet kabinetsbesluit om het norminkomen en de vergoeding voor de praktijkkosten te verlagen. Verschillende specialisten hebben gisteren al patiënten die maandag op spreekuur zouden komen, laten afbellen. Drie organisaties hebben aangekondigd naar de rechter te stappen om te proberen de acties te laten verbieden. Volgens premier Lubbers reageert de LSV „te scherp" op het kabinetsbesluit.

Het kabinet besloot deze week het norminkomen van specialisten te verlagen tot 172.600 gulden (inclusief aankleding), terwijl de vergoeding voor praktijkkosten is vastgesteld op 65.000 gulden. Deze beslissing zal echter voorlopig in de praktijk voor de specialisten niet van kracïit worden. Tot en met 1990 mogen de specialisten tarieven berekenen die uitgaan van een norminkomen van ruim 180.000 gulden, terwijl de vergoeding voor praktijkkosten op 1 januari'. 1990 gedaald moet zijn van 125.000 naar 80.000 gulden.

Met deze vaststelling heeft het kabinet een punt gezet achter de onderhandelingen. „Wij zijn klaar", zo gaf premier Lubbers gisteravond tijdens zijn wekelijkse persconferentie zijn mening over de beslissing van het kabinet. „Als na 1990 het plan-Dekker is ingevoerd, ontstaat er", aldus Lubbers, „een nieuwe situatie. Dan heeft de overheid geen bemoeienis meer met deze materie".

De LSV en de artsen in dienstverband (LAD) hebben gisteren besloten hun leden op te roepen om vanaf maandag actie te voeren tegen het kabinetsbesluit. De vrij gevestigde specialisten draaien vanaf 10 oktober voor onbepaalde tijd zondagsdienst. Dat betekent dat patiënten alleen voor spoedgevallen in het ziekenhuis terecht kunnen. De huisartsen zijn over dit besluit ingelicht. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ondersteunt de actie.

„Porseleinkast"

De specialisten in dienstverband zullen zich vanaf maandag houden aan een 38-urige werkweek. Daardoor zullen in alle academische ziekenhuizen de poliklinieken vanaf twee of drie uur "s middags gesloten zijn. In reactie op deze actie zei premier Lubbers dat de LSV "te scherp" op het kabinetsvoorstel reageert. „Ik heb de indruk dat het vuur onder de soep door de specialisten wel heel hoog wordt opgedraaid", zo zei Lubbers, „als we zien hoe voorzichtig het kabinet door de porseleinkast is gegaan".

 LSV-voorzitter Plasmans verklaarde gisteravond op een persconferentie dat de patiënt geen enkel risico of gevaar loopt. Daarover zijn met de huisartsen afspraken gemaakt. Als de huisarts vindt dat een patiënt naar de specialist moet, gebeurt dat ook. Patiënten zullen wel hinder ondervinden van het langer worden van de wachtlijsten en het uitstellen van operaties. In ziekenhuizen zal, aldus Plasmans, rekening worden gehouden met gevoelige zaken en psychische aspecten.

Zo wordt de behandeling van kankerpatiënten gewoon voortgezet. De specialisten zullen niet, zoals in andere landen, staken. „Wat dat betreft heeft de LSV een blanco strafblad", aldus Plasmans. Het gaat om een po-, litiek besluit en de specialisten slaan met politieke wapens terug. Overigens moet de Tweede Kamer het kabinetsbesluit nog met de verantwoordelijke bewindslieden, minister De Koning van sociale zaken en werkgelegenheid en staatssecretaris Dees van volksgezondheid, bespreken

Rechter

Intussen hebben drie organisaties -Landelijk Patiënten/Consumenten Platform (LPCP),.Vereniging van Nederlandse Ziekenfondsen (VNZ) en Nationale Ziekenhuisraad (NZR)aangekondigd de acties van de specialisten door de rechter te laten verbieden. Ook stapt de LSV naar de rechter om het kabinetsbesluit te laten toetsen. Bij een in 1986 tegen de LSV aangespannen geding bepaalde de rechter dat zondagsdiensten slechts op beperkte schaal mochten worden uitgevoerd. Desondanks ziet Plasmans de toekomstige kort gedingen met vertrouwen tegemoet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.