+ Meer informatie

Sacco: Geen banden met leger van Zuid-Afrika

„Absurd om fondse weermag te ontvang"

2 minuten leestijd

CERES — „Dit sou byvoorbeeld absurd wees om van de Suidafrikaanse weermag fondse te ontvang wat sou meebring dat Sacco weermagprogramme moet aanbied. So'n oefening is myns insiens uiterst futiel en onaanvaardbaar". Met deze opmerking wijst ds. P. J. du Plessis Straus met kracht de beschuldiging van de hand dat de Zuidafrikaanse Christelijke Culturele Organisatie Sacco, waarvan hij voorzitter is, nauwe banden zou hebben met het Zuidafrikaanse leger.

In het Zuidafrikaanse weekblad Weekly Mail werd vorige week geschreven dat het leger (weermag) twee mantelorganisaties had opgericht. Een daarvan zou Sacco zijn. De andere beschuldigde organisatie is Adult Education Consultants. Bij die organisatie werd door de oud-legermederwerker Louis Pasque ook een concrete beschulding genoemd. Er zou geld doorgesluisd zijn naar de Inkathabeweging. Sacco zou slechts geld krijgen om propaganda te maken voor de Nationale Partij en de regering, zo viel te lezen in Weekly Mail. Verder beweerde de Weekly Mail dat drie bestuursleden tijdens hun bezoek aan het buitenland ten onrechte gesuggereerd hadden dat ze predikant waren.

Ontsteld

Ds. Straus zegt ontsteld te zijn over de aantijgingen in het Zuidafrikaanse tijdschrift. „Ik ben wel gebeld door iemand van de Weekly Mail, maar dat betrof slechts algemene informatie over ons werk. Men heeft mij niets gevraagd over een mogelijke relatie met het leger en ik heb dat daarom zelfs niet eens kunnen weerspreken. Dat acht ik zeer kwalijk en ik vraag me werkelijk af wie er baat bij heeft onze interkerkelijke en interraciale organisatie in een kwaad daglicht te stellen", aldus ds. Du Plessis Straus.

De predikant wijst erop dat in de Weekly Mail geen enkel bewijs aangedragen wordt voor de aantijgingen en nodigt diegenen die Sacco beschuldigen uit om de boeken van zijn organisatie te komen controleren. Hij is van mening dat niet alleen zijn integriteit, maar ook die van andere bij Sacco betrokkenen is aangetast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.