+ Meer informatie

Leeuwarden krijgt geld van SEP voor bosbouw

Stichting Face zegt 1,2 miljoen gulden toe

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN/ARNHEM (ANP) - De Stichting Face van de Samenwerkende ElelitriciteitsProduktiebedrijven (SEP) heeft de gemeente Leeuwarden 1,2 miljoen gulden toegezegd voor de aanleg van 120 hectare bos. Face heeft ten doel wereldwijd 150.000 hectare bos aan te leggen.

Door het aanleggen van bos wordt kooldioxyde uit de lucht gehaald en dat moet het zogeheten broeikaseffect tegengaan. Bij het verbranden van kolen of gas in elektriciteitscentrales komt kooldioxyde vrij.

Leeuwarden is het eerste project dat door de in oktober vorig jaar opgerichte stichting Face wordt aangepakt. Adjunct-directeur Hans Verweij van de stichting benadrukt dat Face de aandacht vooral richt op de tropen, omdat daar efficiënte bossen tegen geringe prijzen worden aangelegd.

..We zijn op dit moment nog in onderhandeling over bossen in Maleisië, Indonesië, Zuid-Amerika en OostEuropa. Bij de besluitvorming wordt met name gekeken of in die gebieden sociaal gezien bos gewenst is en of er al genoeg bomen aanwezig zijn".

Schaars

Leeuwarden deed een verzoek om een bijdrage omdat bossen in het hoge noorden van Nederland zeer schaars zijn. „Het is een plaats waar anders nooit bos zou komen", zegt Verweij. „Dat was voor ons de belangrijkste reden om er aan bij te dragen". Rienk Smits van bureau sport en recreatie in Leeuwarden kan dat beamen. „We hebben de plannen voor de aanleg al sinds 1989 klaar liggen, maar het geld, in totaal 9 miljoen gulden, was er niet".

Met de steun van Face is de financiering echter rond. Uit het Europese 5B-fonds komt 1,4 miljoen beschikbaar. De rest wordt bijgedragen door het Rijk, de provincie en gemeente Leeuwarden. De eerste bomen worden half oktober geplant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.