+ Meer informatie

Ambulancevervoer wil actie WVC tegen ligtaxi

„Paraatheid en spreiding in de knel"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De besturen van de vier organisaties die gezamenlijk liet ambulancevervoer in Nederland omvatten, hebben gisteren in een brief staatssecretaris Simons van WVC gevraagd zo snel mogelijk het ziekenvervoer per ligtaxi onder de Wet ambulancevervoer te brengen.

De Vereniging van directeuren basisgezondheidsdiensten, de Vereniging hoofdverpleegkundigen in het ambulancevervoer, de Vereniging ambulancevervoer Nederland van het Koninklijk Nederlands vervoer en de Nederlandse ambulance vereniging menen dat de ligtaxi vérstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van het ambulancevervoer zal hebben. Volgens de organisaties zullen de kleinere ambulancestandplaatsen met opheffing worden bedreigd, komt de spreiding van de ambulances over de regio's in gevaar en komt de paraatheid in de knel.

Bovendien zullen de Centrale Posten Ambulancevervoer bij eventuele rampen minder gespecialiseerde ambulances en geneeskundige hulpverleners kunnen inzetten dan nu het geval is. Ambulancevervoerders zullen immers, zo menen de organisaties, een deel van hun ambulances inleveren wanneer door het vervoer per ligtaxi's een daling in het aantal ambulanceritten zal optreden. Op grond van hun „rittenstatistiek" zullen zij minder ambulances op de weg mogen hebben.

Experiment

Het College van beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag zal 23 januari uitspraak doen over het verzoek van de gemeente Den Haag om de provinciale vergunning voor ligtaxi's van vervoerder Het Witte Kruis in Den Haag te schorsen. Het Witte Kruis startte op 1 januari in samenwerking met de ziekenfondsen Haaglanden en Azivo een experiment waarbij de artsen mogen beslissen of een patiënt met de ligtaxi of de ambulance kan worden vervoerd. De ligtaxi zou per rit een besparing van 200 gulden opleveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.