+ Meer informatie

Eerste fase woonwijk BergvKet opgeleverd

Beeld onthuld in Haastrecht

2 minuten leestijd

HAASTRECHT — In aanwezigheid van de wijkbewoners en onder meer gemeentelijke vertegenwoordigers, de aannemer en de architecten is de eerste bouwfase van de toekomstige woonwijk Bergvliet opgeleverd. Door de oudste bewoners van de wijk, de heer en mevrouw De Vos, werd in verband met deze feestelijke oplevering een door de aannemer, de firma De Langen en Van den Berg, geschonken bronzen beeldje onthuld van beeldhouwster Ineke van Dijk uit Stolwijk, voorstellend een jonge egel die op z'n rug ligt.

Burgemeester C. M. van der Linden sprak namens de gemeente Haastrecht en memoreerde in vogelvlucht de voorgeschiedenis. Na de bouw van woningen in het westen van de woonwijk Steyn eind '79 zijn nu in de eerste fase van Bergvliet gerealiseerd, 84 woningen; 46 woningwetwoningen, waarvan 19 kleine woningen voor bejaarden of alleenstaanden; vijf premie-A-woningen en 33 preraie-verkoop-woningen. Zes vrijeséctorwoningen zijn nog in aanbouw. Voor bepaling van deze verdeling werd er door zowel de gemeente als de woningbouwvereniging Haastrecht onder de inwoners van Haastrecht een enquête gehouden. De woningontwerpen zijrvn^an architectenbureau Bakker te Dordrecht en Treffers en Boogaard te Waddinxveen.

Bodem

Voor het zover echter was dat er gebouwd kon gaan worden moest er nog wel wat gebeuren; In verband met de zeer slappe bodemgesteldheid van het plangebied moest het adviesbureau voor , grondmechanica J. Mos een grondonderzoek uitvoeren wat resulteerde in een lijvig rapport.

Bij raadsbesluit van 3 januari 1978 werd door de raad een krediet van anderhalf miljoen beschikbaar gesteld voor de ophoging van de eerste bouwfa- • se Bergvliet, welk krediet op 2 maart 1978 nog werd verhoogd met 530.000 gulden wat het totale krediet voor de ophoging met zand op 2.030.000 gulden bracht. Op 23 mei 1978 werd de eerste vrachtwagen zand gestort. Voor het afvoeren van het overige zand naar de tweede fase stelde de gemeenteraad op 15 november 1978 een krediet van 89.000 gulden beschikbaar.

Ondertussen werd op 18 mei 1978 in het Concordiagebouw een inspraakavond voor de bevolking georganiseerd en was er een expositie van de bouwplannen etc. in het gemeentehuis. Op 31 augustus 1978 stelde de raad het betreffende bestemmingsplan vast. Enkele maanden later stelde de raad een krediet beschikbaar van 714.000 gulden voor de afwerking van de eerste fase. De eerste woning werd in augustus 1980 en de laatste woning in mei 1981 opgeleverd.

Alle sprekers waren vol lof over de speelse opzet van de wijk. De woonomgeving is ingericht als speel- en woonerf. De nieuwe woonwijk zal totaal volgens de nu bekende plannen 255 woningen gaan bevatten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.