Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Doe eens wat bijzonders met 'gewone', gezonde peulvruchten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Doe eens wat bijzonders met 'gewone', gezonde peulvruchten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Omstrecks september worden de meeste soorten erwten en bonen geoogst. Ze komen in de winkel met de aanduiding "nieuwe oogst". De peulvruchten van de vorige oogst zijn dan vaak wat goedkoper. Welke 'oogst' u ook verkiest, met peulvruchten valt altijd een smakelijke maaltijd te bereiden. De meest gangbare soorten —kapucijners, witte en bruine bonen en linzen— zijn te koop in de supermarkt, bij de kruidenier of in de groentezaak. Peulvruchten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals zetmeel (koolhydraten), eiwit, B-vitamines en ijzer. Verder bevatten ze veel voedingsvezel, een verzamelnaam voor onverteerbare stoffen in ons voedsel, die we niet kunnen missen. Overjarige soorten behouden hun voedingswaarde. Peulvruchten kunnen lange tijd worden bewaard. Wie een wat grotere voorraad gedroogde peulvruchten tegelij k wil kopen, doet er goed aan om voor het kopen eerst een paar kwaliteiten van verschillende prijs te proberen. Er is nu eenmaal altijd verschil in kookeigenschappen en smaak en die bepalen mede of u er de gevraagde prijs voor wilt geven. Gedroogde peulvruchten verpakt in karton, papieren of katoenen zak regelmatig controleren op kevertjes. Aangevreten bonen zijn niet meer geschikt voor consumptie. De hoeveelheden in de recepten zijn bestemd voor vier personen.

Vegetarische bruinebonensoep
1 ui, 1 teentje knoflook
200 g champignons
1 groene paprika, 50 g boter
1 literblik bruine bonen
2 groentebouillontabletten
1 theelepel marmite
3 tomaten
peterselie, zout, peper
150 g geraspte oude Goudse kaas
Maak de ui en de knoflook schoon en snipper de ui fijn. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes. Verwijder de zaadlijst en zaadjes uit de paprika en snijd het vruchtvlees in stukjes. Schep zodra de ui glazig is de champignons en de paprika erdoor. Voeg na enkele minuten de bruine bonen met het vocht, 1 V2 liter water, de bouillontabletten en de marmite toe. Laat de soep goed doorkoken. Voeg de ontvelde en in stukje gesneden tomaten en de fijngehakte peterselie toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Gef de geraspte kaas erapart bij.

Bruine-bonensalade
1 literblik bruine bonen
2 uien, 6 tomaten
200 g salami
200 gLeidse kaas
8 groene olijven
1 eetlepel citroensdap
1 eetlepel fijngehakt bonekruid
1 bekertje zure room
zout, peper
Laat de bruine bonen goed uitlekken. Snijd de gepelde uien in ringen. de gewassen tomaten in plakjes, de salami in blokjes en de olijven zeer fijn. Roer van het citroensap, bonekruid, zure room en wat zout en peper en sausje. Schep alle ingrediënten door de saus.

Linzenschotel
175 g groene linzen
1 teentje knoflook
enkele peperkorrels
mespunt majoraan
mespunt bonekruid
1 winterwortel
175 g snelkookgort
150 g geraspte oude Goudse kaas
mespunt marmite
1 ui, 1 theelepel kerrie
20 g boter, 2 appels
Week de groene linzen ruim 1 uur in koud water. Breng ze aan de kook met schoon water, het schoongemaakte gekneusde teentje knoflook, de peperkorrels, de majoraan en het bonekruid. Voeg de schoongemaakte en gesnipperde wortel toe en laat alles 30 min. zachtjes koken. Strooi er de gort in en laat alles nog eens 30 min. pruttelen. Roer er de geraspte kaas door en breng de linzenschotel op smaak met marmite. Snijd de gepelde ui in ringen en fruit ze bestrooid met wat kerrie in de hete boter goudgeel. Voeg de geschilde, uitgeboorde en in plakken gesneden appels toe. Schep de linzen in een schaal en garneer de schotel met de ringen ui en plakken appel.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 oktober 1987

Terdege | 64 Pagina's

Doe eens wat bijzonders met 'gewone', gezonde peulvruchten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 oktober 1987

Terdege | 64 Pagina's