+ Meer informatie

Japan beperkt marktaandeel Europa niet

1 minuut leestijd

PARIJS — Het overleg tussen Japanse en Europese autofabrikanten over een vrijwillige beperking van de Japanse export naar Europa heeft niets opgeleverd.

Volgens een verklaring van de Europese fabrikanten die zaterdag is uitgegeven, hadden de Japanners geen begrip voor de Europese argumenten. Umberto Agnelli, leider van de Europese delegatie en president-directeur van Fiat, heeft zaterdagmorgen laten weten dat het nu aan de afzonderlijke regeringen is om maatregelen te nemen. Vooral Frankrijk en Italië hebben in het verleden aangedrongen op een verlaging van de Japanse auto-export.

Naar in Parijs verluidt hebben de Europeanen de Japanners gevraagd hun marktaandeel, dat in de eerste drie maanden van dit jaar op 9,3 procent lag, terug te brengen op het peil van begin 1980, toen zij zeven procent van de Europese markt in handen hadden. In Europa overheerst de vrees' dat de Japanse fabrikanten zullen proberen hun export naar Europa te vergroten nu de Japanse regering eerder deze maand met de Verenigde Staten overeenstemming heeft bereikt over een beperking van de auto-export naar dit land. Van Japanse zijde zou echter de verzekering zijn gegeven dat Europa hiervoor niet bang hoeft te zijn. Het zou slechts om een tijdelijke maatregel gaan, die onmiddellijk buiten werking treedt als de Amerikaanse autofabrikanten zijn overgegaan tot de produktie van kleinere wagens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.