+ Meer informatie

Christelijk cadeautje voor moslims

Reclamevliegtuigje cirkelt met Bijbelse boodschap boven Amersfoortse moskee

3 minuten leestijd

AMERSFOORT - In de Amersfoortse wijk Liendert opent vanavond een megamoskee haar deuren. Tegelijk cirkelt er een reclamevliegtuigje boven het islamitische gebedshuis met de boodschap "Jezus is de enige Weg tot God de Vader". Een christelijk getuigenis op hoog niveau.

De tegenstelling kan niet scherper. Aan de ene kant van het Amersfoortse Valleikanaal staat al tientallen jaren de hervormde Adventkerk. Schuin ertegenover, aan de andere kant van het water, bouwde de Marokkaanse gemeenschap afgelopen tijd haar eigen tempel. Christendom en islam tegenover elkaar. Figuurlijk, in de keistad ook letterlijk.

De nieuwe El Fathmoskee -de minaret meet 28 meter en het gebedshuis biedt plaats aan duizend moslims- is een doorn in het oog van joods-christelijke pastor Ben Kok in Amersfoort. Niet in de eerste plaats vanwege het gebouw. "Dat is mijn probleem niet. Christenen hebben hun kerken, moslims hun moskeeën."

Het bezwaar zit bij Kok dieper. "De islam is een misleidende godsdienst. Elke vrijdagmiddag, als de minaret de mensen oproept naar de moskee te komen, klinkt de boodschap: "Er is geen god dan Allah." Moslims noemen het een gebedsoproep, maar het is een leugen. Het is een vervloeking, pure afgoderij die over de stad wordt uitgestrooid."

De afgelopen jaren heeft Kok "na lang aandringen" drie keer een gesprek gehad met leidinggevende Marokkaanse moslims. "Ze hebben mij echter te verstaan gegeven dat ze niet verder willen praten. Ze hebben geen antwoorden op mijn vragen. Ik ben te kritisch."

Toen Kok over de opening van de El Fathmoskee (El Fath: de opening, de sleutel) hoorde, vond hij de tijd rijp voor een tegenactie. "Goede kennissen kwamen met het idee een reclamevliegtuigje in te zetten met een getuigende boodschap. Zij wilden het regelen en ook de kosten betalen: 1000 euro. Vanmiddag om vijf uur stijgt in Hilversum het vliegtuigje op met de boodschap "Jezus is de enige Weg tot God de Vader". Het zal boven de hele stad vliegen, maar vanaf zes uur vooral boven de moskee."

Kok koos bewust een "liefdevolle" tekst. "God wil een Vader zijn, ook voor moslims. Allah is geen vader, want hij heeft geen zoon, laat staan dat hij als god naar deze wereld is gekomen om te lijden en te sterven voor onze zonden. Voor de God van Abraham, Izak en Jakob geldt dat wel. Zijn Zoon Jezus is de enige Weg. Dat getuigenis moet gehoord en gezien worden."

Hoe de actie zal aflopen, weet Kok niet. "Ik heb enkele geestverwanten gevraagd te bidden; voor de piloot, voor het weer, voor de veiligheid, maar ook voor de mensen die de boodschap zullen lezen." De Amersfoortse pastor, die zich verdiept in de joodse wortels van het christelijk geloof, ziet zijn vliegtuigactie niet als een provocatie. "Integendeel, het is mijn cadeautje aan moslims, eigenlijk aan heel Amersfoort, bij de opening van deze moskee."

Toen Kok onlangs bij het islamitische gebedshuis was, viel zijn oog op iets bijzonders. "Op twee plaatsen langs het Valleikanaal staan kunstwerken met een korte zin erbij. De ene luidt: "Waar is het?" De andere, recht tegenover de moskee: "Is het waar?" Dat vind ik veelzeggend."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.