+ Meer informatie

Gevechten Libanon heviger geworden

Sjamir:„Wij kunnen niet langer toezien"

2 minuten leestijd

BEIROET — De gevechten in Libanon zijn, ondanks pogingen van diverse zijden een wapenstilstand te bereiken, heviger geworden. In de hoofdstad Beiroet werden zondag verscheidene wijken met artillerie beschoten. Voor het eerst kwamen ook stellingen van de geregelde Libanese strijdkrachten onder vuur te liggen.

Bij de gevechten om de ingesloten, niet ver van Beiroet gelegen stad Zahle zijn Syrische troepenversterkingen aangekomen. Zaterdag reed een Syrische pantserkolonne Libanon binnen in de richting Zahle.

Van Baalbek zouden eenheden Palestijnse guerrillastrijders naar Zahle zijn vertrokken. Ook Syrische vliegBEN GOERION tuigen zouden aan de aanvallen op Zahle hebben deelgenomen.

Het is steeds moeilijker te bepalen wie op wie schiet. In hoofdzaak staan Palestijnen met linkse militie, gesteund door Syrische troepen, aan de ene kant en de rechtse militie aan de andere kant. In Beiroet wordt van ,,honderden doden en gewonden" gesproken.

Radio Beiroet deelde mee dat de havenstad Sidon ten zuiden van Beiroet zaterdag weer door Israëlische en christelijke artillerie is beschoten, evenals Nabatiyeh, dat in handen is van linkse Palestijnen.

Terwijl het Syrische beleg op de Oostlibanese stad Zahle met een overwegend christelijke bevolking voortduurde zei de Lsraëlische minister van buitenlandse zaken, Yitzhak Sjamir dat de regering in voortdurend contact met de VS staat. ,,Wij dringen er op aan dat de Amerikanen al hun internationale contacten en andere midden aanwenden om een einde te maken aan de moordpartij". Voor de Israëlische radio zei hij: „Israël kan niet werkeloos toezien hoe Libanese burgers door de Syriërs massaal vermoord worden".

Bestand verbroken

Het Israëlische kabinet besprak de situatie in Libanon. Militaire autoriteiten brachten de regering verslag uit over de situatie. Er werd geen verklaring na het kabinetsberaad uitgegeven. Kabinetskringen zeiden dat de situatie in Libanon ter sprake zou worden gebracht als premier Menachem Begin later op de dag de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Alexander Haig, na aankomst uit Cairo zou ontmoeten.

Intussen wisselde de christelijke militie in Zuid-Libanon artillerievuur met Palestijnse guerrillastrijders. Een woordvoerder van de VN-macht Unifil deelde Reuter desgevraagd telefonisch mee dat een onder auspiciën van de VN tot stand gekomen bestand in Zuid-Libanon zondagochtend vroeg verbroken werd.

Christenen beschermen

De voorzitter van de parlementaire commissie van buitenlandse zaken en veiligheid, het lid van de rechtervleugel van Likoed Mosje Arens, zei dat Israël de plicht had alle christenen in Libanon en niet alleen die in het zuiden te beschermen. „Wat er gebeurt is dat de Syriërs, met karakteristieke wreedheid......proberen die factor te vernietigen die zich verzet tegen Syrische overheersing in Libanon. Het Syrische oogmerk is'duidelijk - Libanon te overheersen en het te maken tot een satelliet of misschien zelfs een deel van een groter Syrië"; aldus Arens voor de radio.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.