+ Meer informatie

Kinderloosheid en vriendschap

3 minuten leestijd

Op een middag reden we richting huis en passeerden we een auto. Ik zag wie er in zaten en ik zei tegen m’n man: ‘Misschien gaan zij vanmiddag wel naar zo’n middag van Revoke’. ‘Ik denk het niet’, zei hij, ‘want die middag is al begonnen’. Aha, dus mijn man hield die middagen ook in de gaten. ‘Ik had er eigenlijk wel heen gewild’, zei ik, ‘maar ik twijfel ook wel, hoor! En jij? Zullen we toch een keertje gaan?’

Zo ging, inmiddels al jaren geleden, ons gesprek op die zaterdagmiddag dat er een bijeenkomst was van Revoke (reformatorische vereniging voor ongewild kinderloze echtparen). We hebben een tijdje later de stoute schoenen aangetrokken en reserveerden de datum van een bijeenkomst waarvan het thema ons aansprak. Ik herinner me de eerste keer nog als de dag van gisteren.

In dit artikel vindt u meer informatie over de doelstelling van Revoke en ook informatie over de bijeenkomsten van Revoke. Deze bijeenkomsten zijn bestemd voor zowel de doelgroep als voor belangstellenden zoals familie, vrienden en ambtsdragers van de doelgroep.

Inmiddels zijn we veel bijeenkomsten verder en denk ik terug aan de indrukwekkende lezing van een ‘lotgenoot’ die al jaren lid is van Revoke en een kijkje in haar hart gaf. Of aan die middag waarop het ging over de ‘tijdelijke’ en de ‘eeuwige’ erfenis. Als bijzonder heb ik het meeleven, het respect en de bewogenheid ervaren van een aantal dominees (soms zelf vader van een aantal kinderen) tijdens lezingen. Lezingen die me soms hebben geraakt tot in het diepst van mijn zijn, lezingen die ervoor zorgden dat we met elkaar lachten, maar waar tranen er ook mochten zijn. Ik denk nog even terug aan de lezing over de verschillen tussen man en vrouw en het omgaan met kinderloosheid. Aan de lachsalvo’s te horen was er veel herkenning!

De onderwerpen die langskomen op middagen van Revoke zijn dus heel divers. Er is plaats voor een lach en een traan. Ontmoeting met gelijkgezinden, hoewel verschillend qua leeftijd, kerkgenootschap, beleving van kinderloosheid… Maar wel zijn we allemaal mensen die

nooit bij het doopvont hebben gestaan;

nooit papa en mama genoemd worden;

nooit Vaderdag of Moederdag hebben;

nooit een kinderfeestje hoeven te regelen;

nooit opa en oma zullen zijn;

nooit met ons kind over de Heere kunnen praten.

Onze kinderloosheid is wat ons bindt. Maar zoveel kinderloze echtparen, zoveel manieren van omgaan daarmee. Heel divers zijn dus ook de mensen die naar de bijeenkomsten van Revoke komen. Het doel van Revoke is het ondersteunen van echtparen met een onvervulde kinderwens. Het bevorderen van contacten tussen ongewild kinderloze echtparen en het geven van voorlichting zijn twee belangrijke pijlers. Ook wordt er aandacht gegeven aan Bijbels verantwoorde meningsvorming over ongewilde kinderloosheid. Samengevat: de doelstelling van Revoke is gericht op contact, voorlichting en bezinning. Behoren jullie tot de doelgroep? Zet de stap en kom eens een keer naar een bijeenkomst! Vinden jullie de stap te groot? Neem gerust contact op met de contactpersoon van Revoke. De contactgegevens staan op de website van Revoke, www.revoke.nl. Naast middagen die specifiek bestemd zijn voor de doelgroep, organiseert Revoke tweejaarlijks een open bijeenkomst waarop ook belangstellenden, zoals familie, vrienden, gemeenteleden en ambtsdragers, van harte welkom zijn.

Daarom nodig ik allen uit de volgende bijeenkomst te noteren in de agenda:

• Open bijeenkomst op D.V. 11 november 2017 te Amersfoort, thema: ‘Kinderloosheid & vriendschap’. Enkele vrienden hopen te vertellen over hun relatie met een kinderloos echtpaar. Alle kinderloze echtparen, familie, vrienden, ambtsdragers en andere belangstellenden zijn van harte welkom!

Gerda van Es-Noorloos

Iid van Revoke, artikel geschreven op verzoek van het bestuur van Revoke.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.