+ Meer informatie

Vrolijk burgemeester van Rotterdam?

Kabinet wil vrede bewaren

3 minuten leestijd

De commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, mr. Maarten Vrolijk, maakt momenteel de beste kans om de nieuwe burgemeester van Rotterdam te worden. „Om de lieve vrede wil", zou het kabinet-Den Uyl bereid zijn PvdA-partijvoorzitter André van der Louw te laten vallen. De socialistische voorman — tegen wiens benoeming vooral KVP, ARP en CHU gekant zijn — zou zich schoorvoetend daarbij hebben neergelegd.

Volgens welingelichte Haagse kringen zou mr. Vrolijk —na Van der Louw —het hoogst op het lijstje van minister De Gaay Fortman (Bimienilandse zaken) genoteerd staan. Burgemeester Buiter van Groningen en burgemeester Oele varn Delft zouden er al zijn afgeschrapt.

Ir. Oele —oud PvdA-kamerlid — zit pas anderhalf jaar op de Delftse burgemeesterzetel. Zelf vindt hij' het •,niet elegant" om deze stad zo spoedig weer te verlaten. „Uitgesloten is het niet. Het gaat per slot van rekening om een vacature waarvoor niet gesolliciteerd wordt en waarover de regering uiteindelijk beslist. Ik heb echter geen contacten roet ,.Den Haag" gehad", zegt hij.

LINKS COLLEGE

Het kabinet-Den Uyl deinst er voor terug om burgemeester Buiter — een bekwaam bestuurder — uit Groningen weg te halen. In het voordeel van Buiter pleit dat hij — een — van de weinige burgemeesters is die ervaring hebben opgedaan met een volkomen links college van b. en w. Voor Rotterdam, dat vanaf september vier jaar uitsluitend door links „geregeerd" zal worden, is hij daarom geknipt. Zijn opvolging in het Noorden zal echter op evengrote problemen stuiten als die van Thomassen in de Maasstad. Ook in Groningen zullen de confessionelen bij het vertrek van Buiter — als tegenhanger van het linkse meerderheidscollege — een niet-rode burgemeester eisen.

In geen geval wenst Den Uyl zo'n „herhaling". „Er is al rumoer genoeg geweest om burgemeesterbenoemingen", zo zou hij gezegd hebben. Buiter zelf hield gisteren ook de boot af. „Ik zit hier in Groningen — als een luis op een zeer hoofd — gebeiteld".

ERVARING

Blijft over de man die in 1967 reeds getipt is voor de burgemeesterspost van Amsterdam als opvolger van Van Hall: mr. Vrolijk. In elk geval beschikt hij als oud-wethouder van Den Haag,. oud-ministêr ^rari CRM en als oud-PvdA-kamsriid,. over een behoorlijke dosis gedegejï. bestuurlijke ervaring. Ook in Zuid-jHolland heeft Vrolijk zich een goed bestuurder getoond die niets moet hebtTen van linkse „doordrammerigheid".

Maar wat belangrijker is: Hij is acceptabel voor de confessionele partijen. Zijn benoeming zal bij het Rotterdamse CDA niet op zo veel weerstand stuiten als die van Van der Louw. Mr. Vrolijk beantwoordt vol

PARTIJVOORZITTER

Ook de PvdA kan zich met Vrolijk verzoenen. Al vrezen sommigen in hem een burgemeester met dezelfde opvattingen als Thomassen te krijgen. Belangrijk vindt men in de PvdA dat met d© benoeming van Vrolijk, Van der Louw partijvoorzitter van de PvdA kan blijven. De opvolging van Van der Louw beloofde namelijk een netelige kwestie te worden.

Zelfs In WD-kringen staat men „niet onwelwillend" tegenover mr. Vrolijk. „Hij is in ieder geval beter dan de nieuw-linkser Van der Louw", ïo zei men.

Toch is de benoeming van Vrolijk nog niet helemaal rond. Mr. Vrolijk zelf staat niet te trappelen om het roer van Tlhomassen over te nemen. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt niet op de Rotterdamse burgemeesterspost te loeren.

ZWARE KLUSSEN

In Den Haag wijst men er echter op dat de ZuidhoUandse commissaris niet iemand is die zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaat. „Als het werkelijk vereist Is, gaat hij naar Rotterdam".

Daarbij komt dat Vrolijk „niet vies is van zware klussen". In 1965 heeft hij dit bewezen. Nadat het kalblnetMarijnen gestruikeld was over de omroepkwestie, schrok mr. Vrolijk er (in het nieuwe kabinet-Cals) niet voor terug om dit hete hangijzer voor z'n rekening te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.