+ Meer informatie

„Hogere accijns op benzine kost 15.000 banen"

1 minuut leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Door de accijnsverhoging op motorbrandstof en de verhoging van de motorrijtuigenbelasting dreigt een lastenverhoging van 3,5 miljard gulden. Die zal voor twee derde deel direct of indirect op het bedrijfsleven gaan drukken en dat betekent 15.000 banen minder.

Dit zei NCW-cirecteur Weitenberg gisteren bij de officiële opening van het vernieuwde kantoorgebouw van Wegvervoer CVO, de christelijke organisatie voor beroepsgoederenvervoer die is voortgekomen uit een fusie van PCBWegvervoer en KVO.

Het kabinet wil de accijns op benzine per 1 juli inclusief btw met ruim een kwartje per liter verhogen, in samenhang met een beperkte verhoging van de dieselprijs en meer motorrijtuigenbelasting voor diesel- en Ipg-auto's. Dit betekent volgens Weitenberg dat werknemers een hogere vergoeding voor hun vervoer gaan eisen. Ook het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie gaat door de hogere benzineprijs omhoog en dat zal zich vertalen in hogere looneisen.

Weitenberg vreest voor een hernieuwde loon- en prijsspiraal en stelde dat de lessen van de jaren 70 kennelijk nog steeds niet geleerd zijn. „Vroeg of laat gaat de verzwaring van de lasten ten koste van het rendement van de bedrijven. Dit betekent minder investeringen en dus minder groei van werkgelegenheid", aldus Weitenberg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.