+ Meer informatie

Ongemakkentoeslag moet gehandhaafd

Burgemeester en wethouders R'dam:

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Burgemeester en wethouders van de geAangeslagen meente Rotterdam vinden dat de zes procent ongemakken toeslag voor het rijdend personeel van de RET bij een herwaardering van de functies dient te blijven gehandhaafd. Het college meent dat de minister van Verkeer en waterstaat over de brug moet komen.

Me reizen met begeleiding

B en w wensen zo spoedig mogelijk een gesprek met de bewindsman over de beloningsproblematiek, die er toe heeft geleid dat in de Maasstad de reizigers al vijf dagen gratis van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken.

Tijdens een informatief gesprek tussen het college, de centrales van overheidspersoneel en de directie van de Rotterdamse Electrische Tram op het stadhuis is dinsdag overeengekomen dat in dit stadium geen verscherping van de acties zal plaatsvinden. Voorlopig gaan de vakbonden uit van een maand lang gratis openbaar vervoer. De centrales ABVA-KABO zullen zich met hun leden opnieuw beraden indien de gesprekken van Rotterdam met de minister zonder resultaat zijn.

Afwijzend

B en w hebben afwijzend gereageerd op het verzoek van minister Tuijnman om juridische stappen të ondernemen tegen de vakbonden. „Wij zijn van mening dat, hangende de juridische procedure van de HTM bij het gerechtshof, het niet opportuun is dat Rotterdam thans juridische maatregelen neemt", aldus wethouder drs. J. Riezenkamp (Personeelszaken).

Minister Tuijnman heeft vorige week verklaard geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de extra tekorten die voortvloeien uit de acties. Bij de RET heeft men nog geen raming van de schade die ontstaat door het gratis vervoer. Uitgerekend is dat het inwilligen van de eisen van het actievoerend RETpersoneel op jaarbasis bijna twee miljoen gulden extra loonkosten met zich mee zou brengen.

De raad van beheer van het Haagse vervoerbedrijf HTM gaat met het ministerie van Verkeer en waterstaat praten over de uitkering van een bedrag aan de buschauffeurs en trambestuurders in Den Haag. Om welk bedrag het gaat was gisteravond, na afloop van de onderhandelingen tussen HTM en de vervoersbonden FNV en CNV nog niet bekend. Het rijk zou de voorkeur geven aan het uitbetalen van een bedrag ineens.

Dit heeft een woordvoerder van de HTM meegedeeld. De raad van beheer praat vamnorgen verder met de bonden. Op tafel lag dinsdagmiddag een voorstel van de voorzitter van de raad van beheer, C. J. Nyqvist. In dat voorstel staat onder meer dat het rijdend personeel in loonschaal vier blijft en daarbij zes procent ongemakkentoeslag behoudt. Dit tot 1 november, wanneer een onderzoek naar de omgemakkentoeslag moet zijn afgerond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.