+ Meer informatie

Speurtocht naar asbest in scholen Amsterdam

Vezels gevaar voor volksgezondheid

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Elf schoolgebouwen in Amsterdam-Noord worden deze week onderworpen aan een onderzoek naar de aanwezigheid van asbestvezels in de ruimte. Het gaat om gebouwen van een bepaald type die ongeveer twintig jaar oud zijn, destijds ontworpen door architect H. C. de Bruin. Het is, aldus een woordvoerder van het stadsdeel, een „typische confectieschool", waarvan er eind jaren zestig en zeventig in het hele land tientallen gebouwd zijn.

In Noord kwam men het gevaarlijke 'blauwe' asbest tegen op de staalconstructie tussen plafond en dak van een voormalig schoolgebouw dat werd verbouwd tot kinderdagverblijf. Dat pand wordt nu voor anderhalve ton geheel gesaneerd. Deze week worden vijf openbare scholen die behoren tot de 'risico-categorie' aan een onderzoek onderworpen plus zes voormalige scholen die nu voor andere doeleinden worden gebruikt. De besturen van de zeventien bijzondere scholen in de wijk hebben een brief gekregen met het verzoek na te gaan of hun gebouw eveneens in de risicocategorie valt.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel heeft de onderwijsinspectie en de inspecteur voor de volksgezondheid over de onderzoeken ingelicht.

Het is niet bekend hoeveel van dergelijke scholen er in Nederland zijn gebouwd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van onderwijs werd daar geen registratie van bijgehouden. „Wij betaalden het schoolbestuur en die mochten zelf bepalen welke architect zij inschakelden". Een landelijk onderzoek naar het voorkomen van asbest in schoolgebouwen is er nooit geweest.

Geen registratie

Ook op Amsterdams niveau is dat nooit gebeurd, verklaart directeur J. Cleij van de milieudienst. „Het verbod op het gebruik van asbest is nog maar enkele jaren oud, dus een registratie is er nooit bijgehouden. Het hoorde bij de normale bouwwijze. Vervelend is dat het spul zich altijd op verborgen plekken bevindt. Zolang je er afblijft, is er niks aan de hand. Je ontdekt het pas als je gaat verbouwen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.