+ Meer informatie

„Belang van Jordanië i als bufferstaat gestegen"

Israël had Verenigde Staten al gewaarschuwd

3 minuten leestijd

JERUZALEM — Volgens Israëlische militaire experts verhoogt de inval in Koeweit de kans op een nieuw Arabisch-Israëlisch conflict en doet de actie het belang van Jordanië als bufferstaat stijgen.

Volgens de zegslieden brengt de crisis de VS, Israël en de gematigde Arabische landen tesamen met als doel het tot staan brengen van Irak. Irak, een van de grootste vijanden van Israël, heeft de anti-Israëlische propaganda in de afgelopen maanden opgevoerd en diverse malen gedreigd Israel met gifgas aan te zullen vallen indien dat land zich tegen Irak of een ander Arabisch land zou keren.

In Israël bestaat de vrees dat Hoessein zijn troepen richting Jordanië, waarmee het een grens van 362 kilometer heeft, zal laten optrekken om zijn suprematie over de Arabische wereld te vestigen.

„Israël heeft een rode lijn getrokken langs de Iraaks-Jordaanse grens waar Irak niet overheen mag komen", aldus Joseph Alpher van het Jaffee centrum voor strategische studies van de universiteit van Tel Aviv. Jordanië is volgens Alpher van enorm belang als een bufferstaat en daarom moeten de andere Arabische staten en de VS het land steunen anders zal koning Hoessein van Jordanië eventuele Iraakse eisen inwilligen.

Volgens Likud-afgevaardigde Eliyahu Ben-Elissar zal de Iraakse aanval leiden tot verdere „strategische samenwerking" tussen de VS en Israël. De crisis zou ook kunnen leiden tot een versterking van de positie,van de Egyptische leider, Hosni Moebarak, Saddams rivaal voor leiderschap van de Arabische wereld, aldus Alpher.

Grootste geschenk

Andere zegslieden voorspelden dat het conflict de druk van de VS op Israël om tot onderhandelingen met de Palestijnen te komen zal doen afnemen. ,Dit is het grootste geschenk dat Irak aan Israël had kunnen geven", aldus reserve-generaal Aharon Levran, die er aan toevoegde „Irak heeft een nieuwe spanningsbron in de regio gecreëerd". Maar Elzer Weizman, een vooraanstaande politicus van de Arbeiderspartij, verklaarde dat de Iraakse inval een oplossing van het Palestijnse conflict alleen maar belangrijker maakte.

„Indien wij vredesakkoorden met Jordanië en Syrië kunnen sluiten en in vrde met de Palestijnen kunnen leven dan zouden wij het met hen en Europa en de VS op kunnen nemen tegen gekken zoals Saddam Hoessein", aldus Weizman. Minister Arens had Verenigde Staten al gewaarschuwd

Geen verrassing

De invasie in Koeweit is voor de Israëlische inlichtingendienst niet als een verrassing gekomen. De dienst verwachtte een Iraakse inval in het oliestaatje, maar had niet gedacht dat de actie een zo massale en overweldigende vorm zou aannemen, zo is gisteren in Israël bekend geworden.

Volgens een Israëlische deskundige op dit terrein heeft de Israëlische minister van defensie, Mosje Arens, diens Amerikaanse ambtgenoot, Richard Cheney, verleden maand gewaarschuwd dat een Iraakse militaire actie tegen Koeweit zeer waarschijnlijk was.

Op de hoogte

Woorvoerder Dan Naveh van het Israëlische ministerie van defensie ontkende dit en stelde dat Arens slechts had gesproken over een mogelijke daad van agressie van Irak en daarbij Koeweit niet als het meest waarschijnlijke doelwit had genoemd. Naveh bevestigde overigens dat Israël en de VS elkaar op de hoogte stellen van de bevindingen van hun inlichtingendiensten.

Het dagblad Hadashot citeerde gisteren een officier van de militaire inlichtingendienst, generaal Dani Rotschild, die zei dat Israël een Iraakse aanval verwachtte vanaf het moment dat de Iraakse leider, Saddam Hoessein, verleden maand tienduizenden manschappen naar het grensgebied met Koeweit had gedirigeerd. „Je trekt niet zoveel troepen samen om er vervolgens niets mee te doen", aldus Rotschild.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.