+ Meer informatie

Bouwondernemers vrezen banenverlies

„Loonkosten zullen fors stijgen"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - In de bouw zullen volgend jaar zo'n lO.CWO arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat komt doordat de overheid minder investeert in zowel woningen als andere bouwwerken. Bovendien dreigt er een stijging van de loonkosten, doordat de vakbonden zullen trachten de wao- en ziektewetmaatregeien van het kabinet te compenseren.

Dat verwacht H. Barth, voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), de overkoepelende organisatie voor bouwondernemers. Een globaal onderzoek naar de orderportefeuilles van bouwbedrijven wijst volgens hem uit dat er sprake is van een „teruggang". „Dat is dus wat anders dan een lagere groei". De recessie in de bouw zal, naar de AVBB-voorzitter vreest, langdurig van aard zijn.

Barth gelooft niet dat de teruglopende investeringen van de rijksoverheid zullen worden gecompenseerd door hogere uitgaven van de gemeenten, zoals in de Miljoenennota wordt gesteld. Hij constateert dat de lagere overheden in de tussenbalans flink zijn gekort en geen geld meer hebben voor investeringen.

Daarnaast houdt de AVBB-voorzitter rekening met „claims" van de bonden in verband met de kabinetsvoorstellen voor wao en Ziektewet. „De loonkosten zullen zeker niet beperkt blijven tot 3,75 procent, zoals het kabinet meent. De totale kosten in de bouw bestaan voor ongeveer 50 procent uit loonkosten. Stijgen die met 5 procent, dan daalt de bouwproduktie met 2,5 procent".

Een „angstwekkend" verlies van 10.000 arbeidsplaatsen -op een totaal van 300.000- is dan ook allerminst denkbeeldig, aldus Barth. Het verlies aan banen zal niet gecompenseerd worden door het tekort aan vaklieden waarover zo vaak wordt geklaagd door de bouwondernemers. „Dat heeft niets met elkaar te maken". Barth voorziet overigens geen gedwongen ontslagen. Wel zal een aantal bedrijven in de problemen komen, zo verwacht hij.

Sceptisch

De Bouwbonden van FNV en CNV reageerden gisteren sceptisch op de voorspelling van AVBB-voorzitter Barth. Beide bonden verwerpen de stelling dat de stijging van de loonkosten mede bijdraagt aan het verlies van arbeidsplaatsen. Die stijging zal volgend jaar niet veel groter zijn dan andere jaren. Bovendien berekenen veel bouwbedrijven extra kosten nu al niet door om beter te kunnen concurreren.

Woordvoerder J. Sprenger van de Bouw- en Houtbond FNV noemt Barths verwachting „zwaar overtrokken; er is geen enkele aanwijzin^^.ie zijn vermoeden bevestigt". „Barth neemt een voorschotje op het caooverleg om de sfeer te beïnvloeden". Voorzitter F. van der Meulen van de Hout- en Bouwbond CNV spreekt van „een slag in de lucht". „Het is niet zo verstandig om pontificaal allerlei onheil over jezelf af te roepen. Daarmee snijden de werkgevers in eigen vlees", aldus Van der Meulen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.