+ Meer informatie

Zowel in- als uitvoer gestegen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Zowel de inals de uitvoer zijn volgens voorloige gegevens van het Centraal ureau voor de Statistiek (CBS) in februari van dit jaar gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit jaar werd in de wintermaand voor 13,4 miljard gulden ingevoerd, hetgeen zeshonderd miljoen gulden meer is dan in februari 1980. De waarde van de uitvoer bedroeg 13,1 miljard gulden, vijfhonderd miljoen gulden meer dan in dezelfde maand in 1980.

Volgens het CBS hield de balans tussen in- en uitvoer stil op een dekkingspercentage van 97 procent. Een jaar eerder — over februari 1980 — lag dit één procent hoger: 98. De waarde van de invoer ligt nu volgens de berekeningen vijf procent hoger dan in 1980. De waarde van de uitvoer steeg — nog steeds over februari gerekend — met vier procent. Als goederen die sterk aan fluctuaties onderhevig zijn (aardolieprodukten, schepen, vliegtuigen) buiten beschouwing worden gelaten, dan is de waarde van de mvoer in februari 1981 ten opzichte van 1980 met drie procent gestegen én de uitvoer met zes procent.

In de eerste twee maanden van dit jaar is in totaal voor 25,4 miljard gulden ingevoerd, driehonderd miljoen gulden meer dan over dezelfde preiode in 1980. De uitvoer bedroeg in januari en februari 26 miljard gulden (1980: 25,1 miljard).

Waardevermeerdering van de invoer werd onder andere aangetroffen bij aardolie en de produkten daarvan, oliehoudende zaden, veevoeder en groenten. Bij produkten als ijzer, staal, plastics, hout en organische chemische produkten was sprake van een waardevermindering.

Waardevermeerdering van de uitvoer kwam voor bij aardgas, zuivelprodukten, machines, veevoeder en groenten. Een daling van de waarde werd onder andere genoteerd bij organische chemische produkten, plastics, ijzer, staal, aluminium, auto's en granen, aldus het CBS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.