+ Meer informatie

Laat het niet waar zijn- .(2)

2 minuten leestijd

Kort verhaal door A. van den Bom- Vlaanderen. moedige verzetsstrijder een thuiskomst en schuilplaats gevonden. Op een van de bedrijvige nachten, eind februari 1945, brengt hij een oud joods echtpaar dat een ander onderkomen moet zoeken, naar een afgelegen dorp. De tocht is zwaar voor de opgeschrikte wezens. De arme mensen hebben nog maar weinig uithoudingsvermogen, daarbij regent het de eerste uren gestaag. Opgelucht en dankbaar nadert Herman nog vóór zonsopgang zijn „hol", een bunker, die achter in Knelens weiland, aan de voet van een beboste helling ligt weggeschoten onderde bomen. Ineens blijft hij met gespannen aandacht stilstaan. Wild speuren zijn ogen rond, zijn neusvleugels bewegen en snuiven nadrukkelijk. Een vleugje tabaksgeur? Of verbeeldt hij zich dit? Heel de natuur ademt vrede, doch donkere dreiging brengt zijn diepste innerlijk in beroering. Iets in hem waarschuwt. Hij voelt een onbedwingbare neiging naar de boerderij te draven. Maar dat kan niet, dat mag niet, dat zou tegen de afspraak wezen. Je weet nooit of er iets tijdens zijn nachtelijke expeditie is gebeurd; pas toch ook onverwachts een razzia in het dorp... Streng houdt hij zichzelf voor: geen paniek... niet van de regel afwijken... in de schuilplaats wachten tot de boer seint... In onbewuste vluchthouding wil hij het sombere cementgrijs binnenduiken. Sigarettenlucht komt hem tegemoet. Vaag onderscheidt hij groene gummiregenjassen en spijkerlaarzen. Duitse soldaten! Herman schiet achter de bunker en verdwijnt door een dicht sparrenbosje. Een stem brult: ,,Schweinhund!" Een wilde jacht begint. Herman heefteen voorsprong, want Hitlers helden lichten eerst heel de bosrand langs. Ook komt zijn kennis van de smalle sluippaadjes hem goed van pas. Een kwartier verder weet hij een wijdarmige den; ze hebben er vroeger als jongens wel eens een complete hut in gebouwd. Hijgend hijst hij zich zo hoog mogelijk op en luistert ingespannen. Zouden ze hem op het spoor zijn? Soms dichtbij, dan weer in de verte hoort hij bevelen.. voetstappen... Boven alles gonst het door zijn hoofd: verraad... verraad... Urenlang spieden de door bloeddorst gedreven jagers in de buurt rond. Herman wnrht Int de schemer \'nlt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.