+ Meer informatie

Oud-gedeputeerden mogen geld houden

Zeeland zet punt achter belastingaffaire

2 minuten leestijd

MIDDELBURG - Oud-gedeputeerden van Zeeland hoeven het door de provincie betaalde belastinggeld niet terug te storten. Provinciale Staten hebben gisteren besloten geen procedure te starten om dat geld te vorderen.

Met dit besluit komt een eind aan de jarenlang slepende belastingaffaire in de provincie. In februari dit jaar bereikte de zogenoemde Abdij-gate haar hoogtepunt met het aftreden van IV. KOLIJN ...mager... vier collegeleden. Provinciale Staten kwamen begin dit jaar tot de conclusie dat ze over de belastingzaak onvolledig door het college waren ingelicht. Het college van GS kwam in opspraak toen ze een belastingaanslag aan (oud-)gedeputeerden, wegens onder meer te veel gekregen reiskosten, uit de provinciekas betaalde zonder toestemming van de Staten.

Gisteren besloten Provinciale Staten het rapport van Binnenlandse Zaken over deze kwestie en de door kamerleden gestelde vragen voor kennisgeving aan te nemen. Met uitzondering van Delta Anders, Groen Links en RPF/GPV waren de politici van mening dat terugvordering juridisch geen enkele zin had en veel geld en tijd zou gaan kosten. De provincie is gediend bij het definitief afsluiten van deze affaire, vonden de Statenleden.

De CDA'er W. J. van Tatenhove concludeerde dat het tijd werd om het geschonden aanzien van de politiek te herstellen. „Deze zaak moet zo snel mogelijk afgesloten worden". Die mening deelde F. de Nooijer (PvdA). Hij constateerde echter wel dat GS niet gerehabiliteerd konden worden. Eveneens vond hij dat oudgedeputeerden het door de provincie betaalde geld moeten terugstorten. De WD'er J. G. van Zwieten was het daar niet mee eens. „Dat verzoek hebben we al eens gedaan en had geen enkele resultaat. Besluiten moeten afdwingbaar zijn".

Van Waterschoot (DA) hekelde die conclusie uit het ministeriële stuk nog eens. „Wij hebben vertrouwd op wat ons werd voorgehouden en medegedeeld". Hij vond het dan ook niet terecht dat de Staten er van beschuldigd werden boter op hun hoofd te hebben. Onaanvaardbaar vond hij het dat er zelfs na de gebeurtenissen in februari nog bedragen waren overgemaakt aan de belastingdienst. Volgens gedeputeerde D. J. P. Bruinooge betrof dat echter geld dat al veel eerder schriftelijk was toegezegd aan oud-gedeputeerden. „Dat bedrag zit in depot en kan niet worden teruggehaald. Betrokkenen kunnen zelfs vorderen dat we dat betalen".

Een amendement van Van Waterschoot om het geld uit het depot bij de belastingdienst te halen, kreeg alleen steun van RPF/GPV, Groen Links, de CDA'er J. A. de Boe en de socialist J. Roodenburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.