+ Meer informatie

Zuiidmoiltiidcietrs zorgen voor tiretiinivertiria'giimig in Assen

3 minuten leestijd

UTRECHT — Reizigers uit Groningen hebben zaterdaigavond vertraging opgelopen ten gevolge van een incident met een groep van ongeveer zestig Zuidmolukkers op het station Assen.

Toen de Molukikers in de trein wilden stappen, waarschuwde de conducteur dat er eerst nog mensen uit moesten. Daardoor ontstond wat rumoer en de conducteur vroeg asöstentie van de spoorwegredherche, omdat Wj zich bedreigd voelde. De recherciheur moest uit Groningen komen. Hij stelde voor dat de jongelui met de volgende trein naar Zwolle zouden gaan. Maar de conducteur van die trein voelde daar niet veel voor. Uiteindelijk werd l>esloten dat de rechercheur mee zou reizen. De trein vertrok met 30 minuten vertraging, nadat ook de reizigeis uit de eerste trein er in waren overgestapt. Het incident kwam hun op zeventig minuten tijdverlies te staan. De rit naar Zwolle verliep verder «eer rustig. zijn. In de loop van de avonid praten Kari en Schwenke heel wat af. Het blijkt, dat de Duitser graag praten raag en blij is, iemand te ontmoeten, die pas is aangekomen, dus veel vertellen kan. In het kamp wordt men niets van de buitenwereld gewaar. Anderzijds komt Karl op de hoogte va» het leven in het kamp. Over het algemeen is het er dragelijk. Als je maar doet, wat je bevolen wordt. Zo niet, dan zijn de straffem onnoemelijk zwaar. Het onoverkomelijke bijna is, dat je meer dan onvoldoende te eten krijgt en de ganse dag arbeid moet verrichten. Schwenke vermoedt, dat hij geen honderd pond meer weegt, terwijl hij honderd en tachtig was, toen hij hier kwam. Elke morgen wordt er, weer of geen weer, in openlucht appèl gehouden en tls zij een stuk brood hebben gegeten, verlaten de „'bewoners" het kamp. Een deel van de mensen moet een dik half uur lopen en werkt de ganse dag in- de mergelgroeven; er is slechts een half uur rusttijd. Het andere deel rijdt met vrachtauto's naar de nabije stad, een twintig kilometer, waar in fabrieken wordtgewerkt. Die groep is nog het beste af, want met slecht weer is men tenminste binnen, terwijl het werk niet zo iwaar is als in de mergelgroeven. Dat gaat dag in dag uit zo. Ja, ook op zondag.

Karl vindt Schwenfe zeer sympatiek. Aanvankelijk heeft hij gedacht te maken te hebben met een fanatiek communist, die zich tegen het regime keerde, maar het blijkt, dat de man behoort tot de Evangelisch-Lutherse kerk. Hij bidt en dankt voor en na het eten en leest in een bijbeltje, dat hij in zijn bezit heeft mogen houden. Terwijl zij zo liggen te praten komt een bewaker kijken naar de stervende man. Hij leeft nog, zegt hij tegen Schwenke. 30,7,8Sohwenke op. Ja, maar ik zou denken, dat het niet lang meer kan duren. De bewaker haalt de schouders op en verdwijnt weer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.