+ Meer informatie

SU zet twee Canadezen buiten de grenzen

Moskou wreekt uitwijzingen Ottawa

2 minuten leestijd

MOSKOU - De Sowjet-Unie heeft gisteren twee Canadese diplomaten uitgewezen nadat Canada zeventien Sowjetdiplomaten naar liuis liad gestuurd die het verdacht van industriële spionage. Dit meldt het persbureau TASS.

De twee Canadezen moeten deSowjet-Unie binnen drie dagen verlaten. Verder mogen drie Canadese diplomaten, die zich buiten de SowjetUnie bevinden, daar niet terugkomen.

Een woordvoerder in Moskou noemde de actie van de Canadese regering een beraamde provocatie en verklaarde dat de beschuldigingen van spionage aan het adres van de Sowjetdiplomaten „volstrekt ongefundeerd en verzonnen zijn".

ToelichtingCanada
De Sowjet-Unie heeft geprobeerd te infiltreren in de Canadese inlichtingendienst. Zij was uit op niet algemeen toegangelijke informatie op commercieel en militair gebied. Dit heeft de Canadese minister van buitenlandse zaken, Joe Clark, gisteren in het parlement verklaard waar hij een toelichting gaf op de uitwijzing van zeventien Sowjetdiplomaten op verdenking van industriële spionage. Clark zei dat de groep een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid, maar dat Ottawa vertrouwt dat de veiligheid van Canada niet in gevaar gekomen is.

De zaak kwam aan het rollen nadat een Sowjetdiplomaat die aan de in Montreal gevestigde internationale organisatie voor burgerluchtvaart verbonden is, aan het praten geslagen was, aldus Clark. Hij heeft volgens hem nuttige informatie aan de Canadese inhchtingendienst verschaft. De overloper, Joeri Smoerov, wil met vrouw en dochter in Canada blijven.

HANOI - Gisterui is de 71-jarige Du Moi tot nieuwe premier van Vietnam gekozen. Datgebeurde door zo'n vijfhonderd afgevaardigden tijdens een plenaire zitting in Hanoi. Du Moi is de derde man in het Politbureau van de Vietnamese communistische partij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.