+ Meer informatie

Zelf mayonaise maken is in een handomdraai gedaan

3 minuten leestijd

Meestal heb je je vaste recept om een dressing of sausje te maken. Voeg eens verse kruiden toe; dat maakt een saus overheerlijk. Een zelfgemaakte mayonaise smaakt ook prima, en er zijn allerlei variaties op mogelijk.

Dille- en komkommerdressing
Voor circa 1,5 dl
een stuk komkommer van 5 cm, V4 theel. zout
3 theel. vers gehakte dille, 2 theel. vers gehakte bieslook
Vi theel. paprikapoeder, 1 theel. sinaasappelrasp
3 theel. vers geperst sinaasappelsap, 150 g zure room
Verdeel de geschilde komkommer in blokjes van Vs cm, doe ze in een kom en bestrooi ze met het zout Laat ze 30 minuten rusten op een koele plaats. Roer intussen in een kom dille. bieslook, paprikapoeder, sinaasappelrasp en zure room door elkaar tot een gladde saus. Dek de saus af met plastic folie en zet hem tot het gebruik in de koelkast Laat de komkommerblokjes uitlekken, dep ze droog op keukenpapier en roer ze door de zure roomsaus. Geef deze saus bij aardappelsalade of bij koude gekookte groenten zoals bloemkool, boontjes, doperwtjes of courgettes. 
Variatie:  Vervang de dille door andere verse kruiden zoals fijngesneden munt, tijm of basilicum.

Snelle mayonaise
Voor circa y2 liter
2 flinke eieren, V2 theel. mosterd
V2 theel. zout V2 theel. vers gemalen zwarte peper
3 dl olijfolie, 1-2 theel. witte wijn, azijn
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertempertauur zijn. Klop de eieren, de mosterd, het zout en de peper los in de keukenmachine of met de staafmixer. Klop er al draaiend in een dun straaltje de olie door en giet wat sneller naarmate de mayonaise dikker wordt Klop er dan de azijn door Giet de mayonaise in een schone glazen pot met deksel en bewaar hem in de koelkast Variaties: Uitgaande van 1,5 dl mayonaise kunnen de onderstaande variaties worden gemaakt Kerriemayonaise: 1 theelepel kerrie en 3 theelepels mango chutney erdoor roeren. Pepermayonaise: 1 theelepel vers gehakte rode peper en 3 theelepels vers gehakte piment Mosterdmayonaise: 1 theelepel mosterdpoeder en 1 theelepel Franse mosterd.

Dressings
Afwisseling in het eten is noodzakelijk. Bovendien doet verandering van spijs eten. Dezelfde salade kan heel anders smaken als er een andere dressing aan toegevoegd is. In het boek "Dressings en marinades" vind je volop ideeën op dat gebied, al wordt het woord dressing ook gebruikt voor een sausje bij vlees, dipsaus en dergelijke. De recepten voor marinades bevatten meteen de complete bereiding van het vlees, dus ook het braden. Ook marinades voor groenten (bijv. champignons, ratatouille, asperges) zijn opgenomen. Van elk recept is een foto afgebeeld. Je moet wel van iets aparts houden wil je de recepten in het boek waarderen. Maar er zijn ook 'gewone', zoals op deze pagina blijkt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.