+ Meer informatie

RSV-drama staat niet op zichzelf

Frof. Kreiken van TH-Twente:

1 minuut leestijd

ENSCHEDE — De gang van zaken bij het RSV-concern staat niet op zichzelf. Het is een voorbeeld van hoe in de jaren zeventig en ook nu nog met de Nederlandse industrie wordt omgesprongen. Tot die slotsom kwam gisteren prof. dr. J. Kreiken, hoogleraar bedrijfseconomie aan de TH Twente in een zogenoemd actualiteitencollege. Prof. Kreiken is ook commissaris bij de Nationale Investerings Bank (NIB).

De hoogleraar stelde dat wat bij de RSV is gebeurd, model staat voor wat elders in het bedrijfsleven op kleinere schaal heeft plaatsgevonden. Hij doelde hierbij onder andere op de „fusiekwaal" van veel bedrijven. Dat het succes van het samengaan veelal uitblijft, blijkt volgens de hoogleraar uit het mislukken van fusies van bijvoorbeeld Fokker VFW, Intematio-Muller, Volker-Stevin en Hoogovens Hoesch. Evenals bij RSV kwamen bij deze en legio andere bedrijven die aan de fusiemode meededen, onrijpe innovaties voor, die ernstige verliezen tot gevolg hadden. Maar ook gingen deze ondernemingen in de fout door branchevreemde activiteiten (oneigenlijke diversificatie), zo signaleerde Kreiken.

De overheid stimuleerde die fusiedrift. In het geval van de fusie RijnSchelde met Verolme bleek het rijk niet gevoelig voor bedrijfskundige aspecten, maar speelde mee in het circuit van een bedenkelijke fusielobby. Een pure machtskwestie, vond prof. Kreiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.