+ Meer informatie

Zaai nu kapucijners en geniet 's winters van eigen oogst

3 minuten leestijd

Vooral oudere lezers en lezeressen kennen kapucijners. Heerlijk om te eten op een koude, winderige novemberavond. Verse kapucijners zijn veel minder bekend, hoewel ze lekkerder zijn dan de droge, geweekte bonen. Nu kan er nog gezaaid worden, dus snel aan de slag! Op de verpakking staat aangegeven hoe men het moet doen. Meestal groeien ze langs gaas, stokken of rijshout (takken met zijtakjes). De bonen hoeven niet per se vers gegeten te worden, wat men overhoudt laat men drogen. Bonen die voor januari gegeten worden hoeven nauwelijks geweekt te worden, na januari wel. Kapucijners zijn, net als andere vlinderbloemige gewassen, stikstofbinders. Trek maar eens een plant uit de grond. Op de wortels zitten knobbeltjes. In die knobbeltjes zitten bacteriën die in staat zijn om stikstof uit de lucht te halen en vast te leggen. Laat zo mogelijk de wortels achter in de grond. Een uitstekende basisbemesting voor bladgewassen zoals sla en andijvie!

Ongedierte
Hoewel de term "ongedierte" nogal negatief is, wordt hij wel vaak gebezigd. Hoewel iedere plant en elk dier een functie heeft, ook al is die ons niet altijd duidelijk, reageren we negatief op slakken, luizen en sommige andere tuinbezoekers. Opvallend is dat verplante gewasjes vaker aangetast worden dan de nietverplante, zelfs als ze vlak naast elkaar staan! Wanneer dat het geval is, hebben de verplante soortjes toch een tik gehad waardoor de groei (tijdelijk) stagneerde. De plant krijgt daardoor een andere geur en smaak, waardoor hij aantrekkelijker wordt voor sommige dieren!

Pas op met pootstok
In de tuincentra zijn fraaie pootstokken te koop. Ze worden gebruikt bij het planten van kleine en/of jonge gewasjes, bollen en knollen. Kopen kan, maar zelf maken ook. Nodig is een tak met een soort Vmodel. Zaag de overbodige takdelen eraf en maak aan de stok een punt. Door pootstokken in verschillende diktes te maken heeft men voor iedere situatie de juiste stok in voorraad. Een nadeel van pootstokken, gemaakt of gekocht, is dat ze de grond rond de stok samen persen. Zeker als het gaat om zware grond na een flinke regenbui kan daardoor een bijna ondoordringbaar laagje ontstaan. Er zijn ook poters die een buismodel hebben: De grond wordt uit het gat gehaald en na het planten weer aangebracht In dat geval is er veel minder sprake van "versmeren".

Knoflook tegen slakken
Slakken schijnen geen liefhebber te zijn van planten die bespoten zijn met knoflookwater Misschien een alternatief voor giftige korrels? Maak vier of vijf teentjes fijn en doe ze in een halve emmer water Wanneer de geur u niet aanstaat, zet u de emmer buiten. Laat de boel een dag staan en verspuit het daarna over de slakgevoelige planten. Na een regenbuitje is de knoflook van de planten gespoeld waardoor een nieuwe behandeling nodig is. Knoflook wordt per bolletje verkocht.

Tips voor verplanten
Vroeg zaaisel moet soms verplant worden. Meestal krijgen de planten daar een flinke tik van, waar ze soms nooit meer helemaal overheen komen. Een paar tips. Geef vóór het verplanten flink wat water, zodat de planten zich kunnen volzuigen. Ook blijft vochtige grond beter tussen de wortels hangen dan droge grond. Haal indien mogelijk de plant met een kluitje uit de grond. Naarmate er meer grond tussen de worteltjes zit, zal het wortelgestel minder beschadigen. Na het verplanten moet de vochtvoorziening in de gaten gehouden worden. Omdat het wortelgestel bij het verplanten wat beschadigd is, kunnen de wortels minder vocht en voedsel opnemen; daardoor krijgen de bovengronds groeiende plantedelen het moeilijker Snijd ze voor het verplanten voor een deel af, dat scheelt: De bladhoeveelheid is dan meer in evenwicht met het wortelgestel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.