+ Meer informatie

Bijzondere gerechten voor een speciale gelegenheid

3 minuten leestijd

Voor een bijzonder etentje zijn deze recepten heel geschikt. De bereiding is niet moeilijk, maar de combinatie van ingrediënten maakt er iets aparts van. Voor vier personen.

Salade du chef
V2 krop ijsbergsla, V2 krop eikebladsla
4 stengels bleekselderij
V2 bosje radijsjes, in schijven
200 g koude gekookte kip, 125 g ham in schijven
125g Emmentaler
Dressing:
3 eetl. yoghurt, 3 eetl. mayonaise
60 g Danish Blue of Roquefort, zonder korst, verkruimeld
1 theelepel citroensap
Schaaf de ijsbergsla, verdeel de eikebladsla in kleinere stukken en doe ze in een slakom met de selderij en de radijsjes. Snijd kip, ham en kaas in repen en doe ze bij de salade. Mix voor de dressing alle ingrediënten in een mixer of keukenmachine, tot het mengsel glad is. Giet dat over de salade en roer zacht, zodat alles goed met saus bedekt is.

Meloen-tomatensalade
1 kleine suikermeloen of 2 andere, bij voorbeeld canteloupemeloenen
375 g tomaten, gepeld;
munttakjes voor garnering
Dressing:
2 eetl. zonnebloemolie, 2 theel. sherryazijn
1 eetl. gehakte verse munt, peper
Snijd de meloen of meloenen in tweeën, haal de zaden eruit en snijd het vlees in blokjes of balletjes. Doe ze in een kom. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaden en snijd elk kwart in dwarsrichting in 4 stukken. Doe die bij de meloen. Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kom of potje met schroefdeksel. Giet over de salade en roer voorzichtig door elkaar. Zet in de koelkast. Haal de salade uit de koelkast 30 minuten voor het opdienen. Schep het op 4 borden of, als u de kleinere meloensoorten gebruikt, in gehalveerde, uitgeholde meloenschillen. Opdienen gegarneerd met takjes munt

Bloemkool met broccoli
250 g bloemkoolroosjes, 250 g broccoliroosjes
Garnering:
30 g boter, 60 g beschuitkruim
1 eetl. gehakte peterselie
1 hardgekookt ei, in kleine blokjes gesneden
Saus:
25 g boter, 25 g bloem, 3 dl melk
zout en gemalen zwarte peper
Garnering:
Verhit de boter in een koekepan, voeg het beschuitkruim toe en schep het om tot het kleur krijgt. Doe het in een kom en schep er de peterselie en de blokjes ei door. Saus: Verhit de boter in een pan en roer er de bloem door. Roer er met een garde de melk door en laat het mengsel al roerend tot een gladde saus binden. Laat de saus 1 -2 minuten zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met zout en peper Houd de saus warm. Kook de roosjes bloemkool en broccoli in kokend water met zout 3-4 minuten tot ze beetgaarzijn. Laat ze uitlekken en leg ze op een voorverwarmde serveerschaal. Schenk er de saus over en bestrooi met de garnering.

Exclusief eten
Geslaagd voor een examen. Zoveel jaar getrouwd. Een verjaardag. Kortom, er zijn veel aanleidingen voor een wat bijzondere maaltijd. Dat hoeft niet altijd buitenshuis. Met het boek "Partyhapjes en Cocktails" maakt u zelf iets bijzonders klaar De titel is wat misleidend, want er staan ook recepten in voor diners. Biefstuk met mierikswortel of fazant in madeira noem ik geen partyhapje. Ik weet niet wat de gemiddelde Nederlander zoal in zijn of haar keuken gebruikt. maar ik vind de ingrediënten nogal exclusief, zelfs als je bedenkt dat het om een dinertje gaat Kumquats, kwartels, zeebarbeel... Gelukkig staan er ook gewonere zaken in. Samen 150 recepten voor hapjes, drankjes, gebak. voor-, hoofd- en nagerechten. Het boek lijkt verdacht veel op een bundeling van enkele delen uit de serie "Lekker koken heerlijk eten". "Partyhapjes en cocktails" , samenstelling Coral Walker; uitg. M&P, Weert; 96 blz., ƒ34,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.