+ Meer informatie

COLUMN: HET BESTE ZWARTE PAK

4 minuten leestijd

In een andere gemeente preken

ledere zondag worden door predikanten, Professoren en studenten vele kilometers afgelegd om overal in den lande preekbeurten te vervullen. In een vacante gemeente is er elke zondag een andere voorganger. Tenminste als de preekvoorziener (m/v) het rooster goed vol kan krijgen. Het lezen van een preek wordt zoveel mogelijk vermeden. Is er een eigen predikant, dan is er van tijd tot tijd toch een ander gezicht op de preekstoel, al was het alleen maar om de vrije zondagen ‘op te valien’. Sommige preekvoorzieners kunnen dat heel subtiel duidelijk maken, dat ze bij de ‘opvulsels’ terecht zijn gekomen. Ze hadden alle bekende namen al afgebeld, maar niemand had nog een zondag over. Daarom kornen ze dan uiteindelijk bij anderen terecht die de overgebleven gaten nog mogen ‘opvullen’.

Wie zou willen ontkennen dat er iets moois in zit dat de gemeente allerlei voorgangers leert kennen? Verandering van spijs doet eten. Nu breiigen andere voorgangers geen ander evangelie, maar ze brengen het wel op een andere manier. Ieder preekt op ‘zijne wijs’. Voor predikanten is het bovendien een goede zaak om wat breder in het kerkelijk leven rond te kijken dan alleen in de eigen gemeente. Werder is het fijn dat er van tijd tot tijd geruild kan worden met een naburige collega. De druk van het preken maken valt even weg. Er is tijd voor andere dingen die (meestal) ook nodig moeten gebeuren. Kortom, voor gemeente en predikant een goede zaak om eens in een andere gemeente te preken. Een ‘win-win’situatie om het eens met eigentijdse woorden te zeggen.

Goede sier

Toch kunnen er ook gevaren op de loer liggen bij het voorgaan in andere gemeenten.

Ik licht er één uit. Jaren geleden had ik een gesprek met een oudere broeder. Het was een hartelijke man, maar nogal kort van stof.

Op een keer kwam het gesprek terecht op het preken in een andere gemeente. Hij keek me met een paar twinkeloogjes aan en vroeg:

trekt u ook uw beste zwarte pak aan als u in een andere gemeente preekl?

Het duurde even voor ik begreep wat hij bedoelde. Ik had immers maar een zwart pak, dus de keuze was beperkt. Trouwens, een zwart pak is een zwart pak. Wie merkt het verschil als je wel een keuze zou hebben? Opeens drong tot me door dat hij iets anders bedoelde. Predikanten maken geen sier met zwarte pakken, maar met preken. De zonde van hoogmoed en ijdelheid is predikanten niet vreemd. Het gevaar is niet denkbeeldig dat een predikant in een andere gemeente op de preekstoel verschijnt met zijn ‘beste’ preek. Zo kan hij goede sier maken. Zo worden namen en reputaties opgebouwd.

Als je er even over nadenkt is het natuurlijk dwaasheid. Een nietig mensje, opgeheven uit het stof, geroepen om Gods Woord te spreken - en dan de prediking van het heilig evangelie gebruiken om voor zichzelf een naam te maken? Dat kan nooit goed zijn. De torenbouwers van Babel wilden voor zichzelf een naam maken (Gen. 11:4). Dat is jammerlijk mislukt. Maar wat de babelbouwers in eigen kracht niet voor elkaar kregen, ontving Abraham uit genade (Gen. 12:2: Ik zal uw naam groot maken). Niet de namen van mensen, maar de Naam van God moet groot gemaakt worden in de prediking. Aan dat grote doel moeten elke keer de beste krachten gegeven worden. Dat geldt voor de eigen gemeente en voor een gastgemeente. Het Woord dat voor de eigen gemeente brood voor het hart is, zal ook genoeg zijn voor de andere gemeente. Het Woord in alle eenvoud gebracht, kan meer zegen bevatten dan een gloedvolle rede door een bekende persoonlijkheid.

Na het gesprek met deze broeder over het beste zwarte pak, heb ik besloten in een gaslgemeente de laatste preek uit eigen gemeente te houden. Soms kan dat door omstandigheden niet. Maar meestal is het geen probleem. Het enige zwarte pak dat ik heb, is mijn beste zwarte pak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.