+ Meer informatie

Koffie

3 minuten leestijd

Het station van de familie Eurlings in Tegelen bevindt zich ook dicht bij de grens, maar dan aan de Hollandse kant. Je zou denken dat het al enkele jaren een zieltogend bestaan leidt, maar dat blijkt mee te vallen. Merkwaardig genoeg is het er een komen en gaan van Duitsers. „Die tanken hier diesel", legt Eurlings uit.

Toch is het verschil in dieselprijs niet meer dan een dubbeltje. Met behulp van stuurd en dat hij voor straf een dag thuis moest blijven. Maar dat was volgens Joris niet zijn schuld. Het was de schuld van die nare tekenlerares, die op alle slakjes zout legde. Als je maar een keertje achterom keek was het al raak. Je werd de klas uitgestuurd. Dat mens was een zeurpiet.

Pa geloofde het wel: „Jongen, blijf maar lekker een dag thuis en laat die juffrouw maar kletsen". verzieken in de klas. Daarbij kreeg hij hulp van twee vriendjes. De juffrouw, mevrouw Leutscher, raakte er compleet overspannen van, zo bleek later tijdens een rechtszitting die over de kwestie moest worden gehouden.

Joris had de gewoonte om onmiddellijk na het beginnen van de les een sigaretje op te steken. De eerste paar keren dat dat gebeurde zei juffrouw Leutscher daar nog wel wat van, maar ze kreeg alleen een grote mond terug. En de rest van de klas (met name de twee vriendjes) begon er zich ook mee te bemoeien en stelde dat het toch moest kunnen dat je onder een tekenles even een sigaretje rookte. De juffrouw was hopeloos ouderwets.

Het was een beetje dom, maar de juffrouw liet het er bij zitten en liet Joris maar zijn gang gaan. Het valt echter te begrijpen dat het niet goed ging. De bom barstte op 16 april. Onmiddellijk nadat de les was begonnen stak Joris zijn gebruikelijke sigaretje op. Juffrouw Leutscher zei er wat van, wat haar op een grote mond kwam te staan. „Rotwijf', zei Joris, waarop de klas begon te applaudisseren. Gesterkt door deze steun kwam Joris, samen met twee vriendjes, naar de juf toe en zei dat zij haar wel eens even mores zouden leren.

Mevrouw Leutscher nam de enig juiste beslissing: de drie vrienden werden onmiddellijk uit de klas verwijderd. Zelf stapte ze naar de directeur van de school toe en vertelde hem alles wat er in de afgelopen tijd was gebeurd.

Het zal duidelijk zijn wat er gebeurde: de drie jongelieden werden met onmiddellijke ingang van school verwijderd.

Dat gebeurde zeer tegen de zin van de ouders, die hun 'lieverdjes' nog de hand boven het hoofd wilden houden. Toen de directie van de school de maatregel niet wilde terugdraaien, werd er een kort geding aangespannen. Voor de rechter betoogde de vader van Joris dat mevrouw Leutscher een overspannen oude zeurkous was, die niet met de hedendaagse jeugd

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.