+ Meer informatie

Oppositie hekelt 'verkiezingsstunts'

,,Mooi weer spelen met andermans geld"

3 minuten leestijd

AMSTERDAM/ALMELO — Vanuit de oppositie is nogal sceptisch gereageerd op de talrijke toezeggingen van de regering voor financiële hulp aan diverse bedrijven en op de steun aan Volvo in het bijzonder. Met name de wijze waarop dit laatste is meegedeeld (via de radio) werd scherp gehekeld door lijsttrekker Terlouw van D'66. Op een verkiezingsbijeenkomst in Almelo verweet hij de liberaal een „onzorgvuldig optreden" bij diens mededelingen over de overheidssteun aan het noodlijdende bedrijf.

Terlouw noemde het „beschamend" om te zien hoe de vertrekkende minister van Binnenlandse zaken de belastinggelden in dienst stelt van zijn verkiezingscampagne. Ook concludeerde de democraat dat door deze „doorzichtige" wijze van Sinterklaasspelen de hele politiek uiteindelijk de Zwarte piet krijgt toegespeeld.

PvdA-lijsttrekker Den Uyl noemde niet alleen de steun aan Volvo, maar ook de orders aan Daf en RSV „duidelijk stunten" met het oog op de verkiezingen. „Opeens zijn er miljarden. Sinterklaas is in het Catshuis getrokken. Wat hebben wij vorige week in de Tweede kamer toch zitten mieren over honderd miljoen voor de uitkeringstrekkers".

Mooi weer
De socialist verklaarde dat de PvdA nog deze week een mondeling overleg met minister Van Aardenne door de kamercommissie voor Economische zaken wil hebben, omdat de Kamer het regeringsbeleid tijdens het verkiezingsreces niet direct kan controleren. Hij wil weten waar de regering „die honderden miljoenen" vandaan haalt.

Den Uyl zei het kabinet ervan te verdenken dat het mooi weer speelt met het geld van een ander. „Het opvangen van de gevolgen wordt aan het toekomstig kabinet overgelaten. Ik denk dat we nog meer kunnen verwachten de komende dagen. Het ziet er naar uit dat in de volgende regeringsperiode niet alleen puinhopen, maar hele ruïnes zijn op te ruimen".

Fabeltje
Volgens het SGP-kamerlid C. N. van Dis is de verontwaardiging van de oppositiepartijen volslagen ongegrond. „Als er op dit moment geen verkiezingen voor de deur zouden staan, had de regering die toezeggingen aan de betreffende bedrijven ook wel gedaan. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het de regering wel goed uitkomt dat een en ander juist nu plaatsvindt."

De onuitgesproken gedachte dat er ergens een geheim potje staat waaruit de regering de miljoenen ineens vandaan haalt, berust volgens de SGP-er op een fabeltje. „Er worden gewoon een paar posten op de begroting aangesproken die speciaal voor dit soort zaken bestemd zijn."

Ook Wiegel zelf ontkende dat de beslissing van het kabinet om Volvo Car steun te verlenen iets met de komende verkiezingen te maken heeft.

Tevreden
Wiegel zei dat minister Van Aardenne van Economische zaken, de eerst verantwoordelijke bewindsman voor de Volvo-operatie, volkomen tevreden is over de wijze waarop hij de zaak naar buiten heeft gebracht. Opmerkingen van tweede-kamerleden dat de vaste kamercommissie voor Economische zaken niet over deze zaak geïnformeerd is wees Wiegel van de hand.

Volgens hem is er een vertrouwelijke brief naar de Kamer gestuurd en moet het geklaag van de kamerleden vooral uit partijpolitieke overwegingen verklaard worden. „Kinnesinne", aldus Wiegel.

Hij heeft de overeenkomst met Volvo naar buiten gebracht nadat hem in het weekeinde was gebleken dat de zaak dreigde uit te lekken. Een en ander in goed overleg met minister Van Aardenne, aldus Wiegel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.