Van de redactie
Gaat het goed met de kerk? Ik ben benieuwd welk antwoord u op deze vraag geeft en wat de onderliggende reden is voor uw antwoord.
Deze inleidende zinnen zijn niet bedoeld om de indruk te wekken dat u in dit nummer van Ambtelijk Contact hét antwoord krijgt op de gestelde vraag, maar wel om eerst de focus te leggen op het kerk-zijn als zodanig. We kunnen pas een goed antwoord geven als we goed beseffen wat de kerk is; ik bedoel de zichtbare plaatselijke gemeente. Het meest lastige daarbij is dat we er zelf lid van zijn, en met ons vele anderen van ‘zulk soort mensen’. Pas als we diep beseffen en doorleven hoe bijzonder het is, ja hoe genadig dat God zulk soort mensen roept, zoekt en samenbrengt, ze verenigt tot een gemeenschap van mensen die Christus liefhebben, volgen en gehoorzamen, dan beginnen we te beseffen hoe bijzonder de kerk is: lichaam van Christus, volk van God, tempel van de Heilige Geest. De gemeente als de plaats waar God Zich laat vinden. Het kan toch niet zo zijn dat iemand die zegt de Heere Jezus lief te hebben, Zijn bruid verwaarloost bijvoorbeeld in de tweede dienst? Zou de Heere Jezus nog geloof vinden als Hij terugkomt? Dat is een indringende vraag. Redactielid Henk Bokhorst gaat er op in.
Samen kerk zijn is een hele kunst, zo laat prof. dr. H.J. Selderhuis op zijn geheel eigen wijze naar voren komen in zijn bijdrage, maar het is vooral een gunst. En hoe meer dat wordt beseft, hoe meer wij zelf en toontje lager zingen en graag samen met alle heiligen ons laten gezeggen door het Woord van God. Daarvoor zijn de meerdere vergaderingen bedoeld en de afvaardiging daar naartoe is ook een geestelijke zaak. Althans, dat is de bedoeling. Maar hoe geestelijk gaan we daarmee om?
En hoe zit het met de jeugd van de kerk? Goed om je in hun leefwereld en in hun ontwikkeling van jongere naar volwassene te verdiepen, zo brengt broeder Kees Pastoor in zijn bijdrage naar voren. Als maar niet vergeten wordt dat de Geest is beloofd aan jongeren en dat deze Geest hen een nieuw hart wil geven. En door dat nieuwe hart krijgen ze God lief, de Bijbel en de kerk.
Het gesprek met gemeenteleden hoort tot de vaste ingrediënten van het takenpakket van een ambtsdrager. Maar hoe pak je het aan? Waar moet je op letten? Zijn er bepaalde handreikingen denkbaar die het gesprek kunnen structureren? Als u het artikel leest van broeder Ad Heystek, dan wordt u op een constructieve manier ingelicht en op weg geholpen.
Ook ds. J. Oosterbroek schrijft over het in gesprek gaan met gemeenteleden, en dan met name de categorie (potentiële) afhakers. Schieten we dan in de verdediging? Of kunnen we toch dichter bij hen komen?
Een actueel boek over prediking wordt door redactielid Petronelle Baarda voor het voetlicht gebracht.
En wie meer wil weten van de betekenis en de context van de woorden uit de Prediker over het drievoudig snoer, moet het artikel van dr. A. Versluis niet ongelezen laten.
Kortom, het is weer een boeiend en lezenswaardig geheel geworden. Zo vol van inhoud dat er deze keer zelfs geen ruimte is voor boekbesprekingen. Zo houdt u ook nog iets tegoed. De redactie wenst u vreugde en zegen in de uitoefening van het ambt ten dienste van het lichaam van Christus.
Met een hartelijke groet,
H. Korving,
voorzitter redactie
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 mei 2023
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's