Het geloof vinden
Maar zal de Zoon des mensen, als Hij komt, wel het geloof op de aarde vinden (Luc. 18: 8)? Dat is een vraag die me bezighoudt. En ik denk, velen met mij. Jezus stelt die vraag aan het einde van de gelijkenis van de onrechtvaardige rechter. In pastorale gesprekken kom je het tegen: Ik bid wel maar er verandert niets. Of in een catechisatieboekje een plaatje met een biddende tiener. En dan de gedachte erbij “Het zal toch wel niet gebeuren…..”.
Dat maakt het moeilijk. Voor de mensen zelf en ook als je als ouderling, predikant, gemeentelid of pastoraal werker ergens op bezoek gaat, met mensen praat, een gedeelte uit de Bijbel leest en met hen bidt. Die gelijkenis is geschreven met het doel om altijd te bidden en de moed niet verliezen. Het is zelfs een opdracht die Jezus geeft. En als je met mensen bidt dan gebeurt er iets. Je brengt samen de nood en de moeite bij onze hemelse Vader. Je legt het als een gave aan Zijn voeten. Hij wil immers gebeden zijn. Het gebed is niet alleen nodig. Het geeft mensen ook rust, kracht en vertrouwen op God in Wiens hand we onze zorgen mogen leggen. Dat is wat mensen dankbaar be-amen. Dank u wel voor dit gebed. Het mocht voor Zijn aangezicht in geloof worden gebeden.
Andersom kan het ook. Men zegt dan er weinig van te voelen en, dus, er ook niet echt in te geloven dat het wat oplevert als je de zorgen bij God op tafel legt. Zou Jezus aan die mensen denken als Hij de gelijkenis uitspreekt en daarna zich afvraagt of Hij bij de wederkomst nog wel geloof zal vinden? Het overkomt mij weleens dat iemand dat zegt. Maar ook wel dat ik er zelf moeite mee hebt dat een bepaalde situatie altijd maar voortduurt en er niets lijkt te veranderen en het zelfs steeds erger lijkt te worden. Op zijn minst stelt dit het geloof op de proef. En wat, als het dan verdwijnt? Zal de Zoon des mensen wel het geloof vinden?
In de gelijkenis van de zaaier wordt het zaad van het evangelie rijk uitgestrooid. Het valt op onvruchtbare en op vruchtbare plaatsen. Op die vruchtbare plaatsen groeien de dorens en de distels die het zaad van het evangelie kunnen verstikken. Die dorens staan dan voor de zorgen en rijkdom en genietingen van het leven. Er zitten meerdere kanten aan want soms hebben mensen echt zorgen om het levensonderhoud. Tegelijkertijd zet die vraag in Lucas 18: 8 ons wel aan het bidden om het geloof in Hem vast te houden. Hij, Die de Opstanding en het Leven is.
H. Bokhorst
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 mei 2023
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's