Bekijk het origineel

Daniel_20191031_004_ART_S001_CID001

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Daniel_20191031_004_ART_S001_CID001

6 minuten leestijd

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Rosanne Schot, 15 jaar en ik woon in Krimpen aan den IJssel. Ik zit in 4 gymnasium op de Revius in Rotterdam. In mijn vrije tijd lees ik veel; vooral romans die zich afspelen in de zeventiende of achttiende eeuw. Ook ben ik veel in de natuur te vinden; ik wandel, fiets of fotografeer dan vaak. Foto’s maken van mensen en de natuur is een grote hobby en ook mijn bijbaantje. In Krimpen ga ik naar de -16 Jeugdvereniging Obadja. We denken na over een actueel of Bijbels onderwerp, waar je vaak echt iets aan hebt. Na de pauze doen we iets gezelligs. Ik vind vooral het contact met andere jongeren leuk.”

Waar denk jij aan bij het thema ‘belijden’?

“Op school zijn we bij godsdienst bezig met de Nederlandse Geloofsbelijdenis; de geschiedenis, het ontstaan en waarom deze belijdenis is geschreven. Bij het thema ‘belijden’ denk ik ook aan de Bijbeltekst uit 1 Timótheüs 6:12, waar staat: Strijd de goede strijd des geloofs, grijp naar het eeuwige leven, tot hetwelk gij ook geroepen zijt, en de goede belijdenis beleden hebt voor vele getuigen. Wat ik opvallend vind aan deze tekst is dat bij een belijdenis strijd hoort. Het gaat niet vanzelf. Je kunt niet zomaar zeggen: ik geloof en klaar.

Een andere tekst waar ik aan dacht is: Zo wie beleden zal hebben dat Jezus de Zone Gods is, God blijft in hem en hij in God (1 Joh. 4:15). Een mooie tekst die me pas opviel. Tegelijk vind ik deze tekst ook wel lastig, als ik aan het doen van openbare belijdenis denk. Je doet dan belijdenis van de leer, maar hier staat eigenlijk ook dat je moet belijden dat Jezus de Zoon van God is.”

Welk belijdenisgeschrift of welk gedeelte daaruit vind je het mooist?

“Ik ken de belijdenisgeschriften niet zo heel goed; je leest vaak toch sneller de Bijbel. Ik hoor ze eigenlijk alleen als ze in de kerk voorgelezen worden. Daarom vind ik het ook mooi dat we er nu meer over leren op school.”

31 oktober

Het is 502 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel van Wittenberg spijkerde. Er worden steeds meer diensten en herdenkingen georganiseerd om deze gebeurtenis te herdenken. Wil je ook naar een bijeenkomst? Informeer eens wat jouw gemeente organiseert of ga naar een concert.


Ook op 31 oktober

Steeds eerder hangen de etalages vol met, in het gunstigste geval, uitgesneden pompoenen. Tref je het slechter dan grijnst een skelet of een ander afschrikwekkend monster je toe. Halloween is voor veel mensen een onschuldig verkleedfeest. Maar het is een feest van de duivel.

Halloween is oorspronkelijk een Keltisch feest. Op 1 november begon in die tijd het nieuwe jaar en men geloofde dat op ‘oudjaarsavond’ de geesten, van de mensen die in dat jaar gestorven waren, tot leven kwamen om bezit te nemen van een lichaam, zodat ze in het volgende jaar door konden leven.

Pas in de negentiende eeuw is het feest met immigranten meeverhuisd naar Amerika en daar is ook het beeld van Halloween ontstaan: de uitgeholde pompoen.

Tegenwoordig is het vooral een commercieel feest geworden. Voor kinderen wordt het voorgespiegeld als een onschuldig verkleedfeest waarbij je langs de deuren gaat voor snoepjes. Maar de duivel lacht, want het leidt allemaal af van Hervormingsdag.


2019: Wat merken wij vandaag nog van de Reformatie?

De twee belangrijkste dingen die wij overgehouden hebben zijn:

1. De Bijbel in onze eigen taal.

2. De belijdenis dat we niet zalig kunnen worden door het doen van goede werken, maar alleen door het reinigende bloed van de Heere Jezus Christus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2019

Daniel | 32 Pagina's

Daniel_20191031_004_ART_S001_CID001

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2019

Daniel | 32 Pagina's

PDF Bekijken