Bekijk het origineel

Prof. dr. Peter Beyerhaus overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prof. dr. Peter Beyerhaus overleden

3 minuten leestijd

De Duitse theoloog prof. dr. Peter Beyerhaus is zaterdag 18 januari op 90-jarige leeftijd overleden. Peter Paul Johannes Beyerhaus werd op 1 februari 1929 geboren in een luthers predikantsgezin in Hohenkränig, in het oosten van Duitsland. Zijn vader en moeder sloten zich aan bij de zogenoemde ‘Bekennende Kirche’ (belijdende kerk). De kerkstrijd die deze beweging in het Derde Rijk voerde, omschreef Beyerhaus later als de ‘eerste kerkstrijd’.

Zelf zou hij nauw betrokken raken bij de ‘tweede kerkstrijd’. Die had alles te maken met de atmosfeer die na 1945 de Duitse theologische faculteiten ging bepalen. De nieuwtestamenticus Rudolf Bultmann uit Marburg won tallozen in voor zijn opvattingen over de ‘mythologie’ van het Nieuwe Testament.

In 2014 behoorde Beyerhaus tot de groep behoudende Duitse theologen die in een verklaring afstand nam van de genderideologie, die stelt dat het verschil tussen man en vrouw niet wezenlijk is. De opstellers van de ‘Bekenntnis-ökumenische Erklärung zur Gender-Ideologie’ zagen in deze ideologie ‘een beweging die de komst van de antichrist voorbereidt’. Ze noemden het beangstigend dat dit gedachtegoed zichtbaar was in de een jaar eerder verschenen gezinsnota van de Evangelische Kerk in Duitsland.

In het Zuid-Koreaanse Seoul werd in oktober 2018 een ‘Beyerhaus-academie’ opgericht, die het gedachtegoed en de erfenis van prof. Beyerhaus wil bewaren en voortzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Prof. dr. Peter Beyerhaus overleden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken