Bekijk het origineel

NPV reageert op het onderzoek over voltooid leven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NPV reageert op het onderzoek over voltooid leven

4 minuten leestijd

Naar schatting heeft 0,18 procent van alle 55-plussers een wens tot levensbeëindiging, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dat komt neer op iets meer dan 10.000 mensen. Ruim een derde van deze groep zou graag hulp bij zelfdoding krijgen. Twee derde heeft de voorkeur om het leven zelf te beëindigen. Dit blijkt uit het PERSPECTIEFonderzoek, dat onder leiding van dr. Els van Wijngaarden is uitgevoerd.

De NPV is blij dat met dit onderzoek de roep om hulp bij zelfdoding inzichtelijk gemaakt is. ‘Deze uitkomst is geheel in lijn met het rapport van de commissie Schnabel uit 2016. Ook zij concludeerde dat de groep mensen die ‘lijden aan het leven’, waarschijnlijk klein is,’ reageert NPV-directeur Diederik van Dijk. ‘Het wordt tijd dat we dit rapport uit de bureaula halen en serieus nemen. (…). De eenzijdige lobby richting de dood getuigt niet van respect en waardering voor de ouderdom.’

Tegelijk blijkt uit dit PERSPECTIEF-onderzoek dat de doodswens bij mensen die niet ernstig ziek zijn, niet alleen voorkomt onder ouderen. Ook vrouwen zijn oververtegenwoordigd (67 procent). De groep met een actieve doodswens én een wens tot levensbeëindiging bestaat voor een relatief groot gedeelte uit laagopgeleiden (44 procent) en mensen afkomstig uit de lagere sociale klassen (53 procent). Een flink deel (28 procent) zegt al het hele leven een doodswens te hebben. ‘Het ideaal van de autonome en zelf beschikkende ouderen, die zelfbewust zijn eigen dood wil kiezen, gaat dus mank. Dit mag de media zich ook aanrekenen met haar eenzijdige belichting in programma’s,’ aldus van Dijk.

Factoren die volgens de ouderen hun doodswens versterken zijn piekeren, ziekten, geestelijke en lichamelijke aftakeling, eenzaamheid, afhankelijkheid van anderen, het gevoel anderen tot last te zijn, financiële zorgen, angst om (nog meer) afhankelijk te worden en angst om (nog een keer) te vallen. Zaken die de wens om te leven versterken zijn woonplezier, onafhankelijkheid en het ervaren van verbinding met anderen. Van Dijk: ’Dit bevestigt dat we het niet alleen hebben over een zorgprobleem, maar ook over een zingevingsprobleem. Mensen zijn aangelegd op relaties en verbanden. Dat zijn de sleutels voor verandering.’

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

NPV reageert op het onderzoek over voltooid leven

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken