Bekijk het origineel

Muziek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Muziek

3 minuten leestijd

We zijn in de lijdenstijd van het kerkelijk jaar aangekomen en allerwegen wordt weer de Matthäus-Passion van Bach uitgevoerd en soms hier en daar diens Johannes-Passion. De Markus-Passion, die Bach in 1732 moet hebben gecomponeerd, horen we bijna nooit. Daarvoor zijn we aangewezen op opnamen op cd’s. Velen weten echter niet eens dat Bach, naast zijn genoemde bekendste Passion, nog een aantal Passionen heeft gecomponeerd, waaronder dus ook een Markus-Passion., BWV 247. In het verleden zijn er wel eens opnamen van de Markus-Passion verschenen, maar recentelijk verscheen een fraaie uitvoering van dit indrukwekkende werk. Koor en orkest La Chapella Reial De Catalunya Le Concert Des Nations onder leiding van Jordi Savall, met medewerking van diverse uitstekende solisten, hebben een klankdocument van een grootse allure neergezet. Deze uitvoering heeft mij getroffen door de piëteitvolle, maar ook gedreven en spanningsvolle vertolking. Opnieuw is een klankmonument uit de barok thuis ongestoord te beluisteren. Alle uitvoerenden musiceren niet alleen op hoog niveau, maar ook op de devote manier die zo’n werk nu eenmaal vereist.

Met grote interesse en geboeid heb ik deze Markus-Passion beluisterd, waarbij mij de fraaie opnamen, die gemaakt werden in de akoestiekrijke kapel van het Koninklijk kasteel in Versailles, speciaal opvielen. Ook vroeg ik me af waarom steeds weer de Matthäus-Passion wordt uitgevoerd en de Markus-Passion zelden of nooit. In de vele Bach-literatuur wordt de Markus-Passion weinig genoemd, in tegenstelling tot de andere twee bekende passionen.

Met deze uitgave van de Markus-Passion, waarbij ook het uitvoerige tekstboekje nadrukkelijk even genoemd dient te worden, is een muzikale uitgave verschenen die ik nadrukkelijk aanbeveel.

Bestelnummer: Alla Vox met als kenmerk: AVSR 9931.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Muziek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken